Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Här hamnar skolmaten inte i komposten

Från 2015
Radio Vega Västnyland: Överbliven skolmat säljs i Lojo - Spela upp på Arenan

Den här veckan började Källhagens skola i Virkby att sälja överbliven skolmat. Lojo stad hoppas att alla skolor i staden snart kan sälja mat i stället för att slänga den.

Virpi Kumpulainen är storkökskock i Källhagens skola i Virkby. Hon är glad över att skolan nu säljer maten i stället för att den slängs som bioavfall.

- Det är verkligen bra att bioavfallet och avfallsavgifterna minskar. Det innebär också att människor som har ont om pengar får förmånlig mat. Också vi i personalen kan ta billig mat hem till barnen, säger Kumpulainen.

Storkökskock Virpi Kumpulainen, Källhagens skola, tar emot lunchkuponger
Bildtext Virpi Kumpulainen ger skolmat till Arja Heinola
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

När Yle Västnyland besökte Källhagens skola bjöds eleverna på grönsakskycklingsås, ris och sallad med svarta vinbär och kål. Tidigare gick den överblivna maten till bioavfallet.

- Upp till fem kilo mat kan bli över när det serveras mat som eleverna inte gillar, säger Kumpulainen.

Matbiljetter behövs

Men nu får den som vill köpa maten med sig hem. I Källhagens skola gäller det att vara på plats med sin på förhand köpta matbiljett mellan klockan 12.15 och 12.30 för att få köpa med sig av den överblivna maten.

Arja Heinola visar upp lunchkuponger i Källhagens skola
Bildtext Matbiljetterna säljs på förhand
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

Matbiljetter säljs i Lojo stadshus Monkola, i Virkby bibliotek, i Mäntynummi skolas bibliotek och vid servicedisken i Nummis. En matbiljett kostar två euro.

Köper mat flera gånger per vecka

Det här är första veckan som Källhagens skola säljer överbliven skolmat. Arja Heinola läste om det på Facebook.

Hon har tidigare köpt mat i skolan i Mäntynummi som var den första Lojoskolan som i höstas började sälja överbliven mat. Hon köper skolmat två till tre gånger per vecka, beroende på vad som finns på matsedeln.

Hon är glad över att Källhagens skola nu också är med. En portion som kostar två euro räcker till både henne och hennes man. Hon äter gärna husmanskost och är nöjd med skolmaten.

Ekologiskt köpa överbliven mat

Orsaken till att Arja Heinola köper mat är inte så mycket ekonomisk som ekologisk.

- Det är den ekologiska tanken att inte slänga god mat i bioavfallet som tilltalar mig. Då sparar man staden på avfallskostnader. Maten går bra att äta, säger Heinola.

Arja Heinola tar skolmat i Källhagens skola
Bildtext Arja Heinola läste om försäljningen på Facebook
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

Monica Lemberg är rektor i Källhagens skola. Hon kan själv tänka sig att köpa av maten.

Bra för Lojos image

Att sälja överbliven mat är någonting som passar bra för skolan som har Grön flagg, anser hon. Det är också bra för Lojos image.

- Det här är något som vi har jobbat för redan tidigare. Jag tycker att det utmärkt stöder skolan och hemmens fostrande roll i att stöda eleverna till hållbar utveckling och en hållbar livsstil, säger Lemberg.

- Det är ekologisk konsumtion riktigt så som det ska vara. Det ger skolan möjlighet att visa ett gott exempel för eleverna. Det är så här som vi borde fungera och inte slänga bort den mat som blir över.

Utomstående i skolan

Skolan öppnas för utomstående personer efter att elever och lärare har ätit. Det är också förknippat med vissa risker att främmande människor kommer in i skolan.

De som vill köpa mat får komma till matsalen.

- I vårt fall är matsalen bredvid huvudentrén så jag tror inte att det ställer till med desto mera problem. Vaktmästaren har till uppdrag att vara vid dörren när det börjar, berättar Lemberg.

Rektor Monica Lemberg, Källhagens skola
Bildtext Rektor Monica Lemberg tycker att det är bra för skolan att sälja maten
Bild: Yle/Minna Almark

- Vi får följa med och se om vi borde reagera och ordna det på något annat sätt. Det är klart att man funderar på vad som kan hända i värsta fall när det kommer utomstående personer till skolan.

Viktigt att maten inte slängs

Samtidigt får eleverna veta att maten inte kastas bort utan den går vidare.

- Vi hoppas att vi har många kunder och att det syns i skolan att det kommer invånare och köper maten så att eleverna ser att den går vidare.

Skolmatsservering i Källhagens skola
Bildtext Ungefär fem kilo mat har tidigare slängts bort i Källhagen
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

Monica Lemberg säger att skolan jobbar på att eleverna ska äta upp all mat som de tar på sin tallrik och inte slänga bort den.

- Särskilt nu när vi kan sälja maten skulle vi vilja att det hamnar litet i soptunnan och att den mat som blir över faktiskt är den som eleverna inte har tagit.

Mat i flera skolor

Förutom i Källhagens skola säljs det också överbliven mat i det finska gymnasiet i Lojo och i skolorna i Mäntynummi, Anttila och Nummi-Pusula. Lojo stad utreder också möjligheterna till att sälja mat i alla stadens skolor.

Diskussion om artikeln