Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Helt åt skogen stöter på patrull i Kurjenrahka nationalpark

Från 2015
Uppdaterad 24.03.2016 10:01.
kurjenrahka nationalpark, savojärvi rundslinga, patrik berghäll,
Bildtext Det som skulle kunna vara en svensk spaningssoldat är i själva verket Patrik Berghäll, en väl förberedd friluftsguide.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Följ med när en friluftsguide förvandlas till en svensk spaningssoldat. Vår friluftsserie "Helt åt skogen" har testat Savojärvi rundslinga i Kurjenrahka nationalpark.

När jag tillsammans med Folkhälsans friluftsguide Patrik Berghäll kör de cirka 35 kilometerna norrut från Åbo haglar frågorna i mitt huvud. Har jag tagit på för mycket kläder? Hur blött kommer det att vara ute på myrarna? Och hur kul är det egentligen att vara ute och vandra en hel dag i naturen?

Den första frågan är väldigt befogad då dagens temperatur är +4 grader och jag har fått för mig att mina varma alpina kläder skulle vara ypperliga för en sådan här dagsutflykt. En idé som senare ändå faktiskt visar sig vara briljant.

Fråga två löser Patrik direkt genom att jag får låna ett par stövlar modell Försvarsmakten. Stövlar som helt enkelt aldrig sviker i fält.

Gällande hur roligt det är att spendera en hel dag utomhus och samtidigt förflytta sig 6 kilometer runt sjön Savojärvi är svaret solklart. Oerhört kul och dessutom extremt avkopplande.

kurjenrahka nationalpark, savojärvi rundslinga
Bildtext Kurjenrahka nationalparks natur präglas av myrmark eller högmossar. Områdets natur är därmed helt annorlunda jämfört med övriga delar av Åboregionen.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Syftet med programserien Helt åt skogen är att lyfta fram friluftslivet i närregionen för allmänheten och samtidigt göra friluftsområden kända. Allt för att befolkningen ska inse hur lätt det är att bege sig ut på en skön friluftstur. Ordet skön är också nyckelordet när vi inleder vår tur från parkeringsplatsen Kurjenpesä vid Savojärvis östra strand. Fina spångar gör vandringen väldigt lätt och rundslingan bjuder på väldigt många naturfenomen att föreviga med min kamera.

Naturen präglas av myrmark eller högmossar. Något som är väldigt svårt att hitta i övriga delar av Åboregionen. Därför är det inte heller någon slump att området kallas "fattigmans Lappland" och lika lite slump var dagens Lapplandsmeny som dukades upp efter runt 3 kilometers vandring. "Festmåltiden" med en konserv med renkött, potatismos, lingonsylt, lappländska tunnbröd, smör, majs på burk samt en alkoholfri öl sitter nämligen som handen i handsken för en norrlänning som mig.

Yle Åboland videoklipp: Vandringsmat med Patrik Berghäll - Spela upp på Arenan

Men efter en skön dag och bara varma vindar i vår riktning är leken slut. En hård vind från sydväst väljer att bjuda in sig själv som vår efterrätt och den muntra dialogen med vandringsanekdoter sjunker snabbt några decibel.

I stället för sura miner visar Patrik Berghäll dock snabbt varför förberedelser är A och O när man är ute och vandrar. Likt en svensk spaningssoldat förvandlar han det som var vårt vindskydd under lunchen till en regnkåpa modell svenska försvaret (poncho).

Själv kan jag plötsligt också hylla mig själv för valet av kläder. Vindtäta och regntåliga alpinkläder får aldrig underskattas. Patrik fyller på med att en ryggsäck som innehåller regnkläder, utfärdsmat, vattenflaska, kompass, kniv, tändstickor och telefon är ett måste när man beger sig ut.

Väderomställningen är också tämligen ironisk då jag har packat med mig mina solglasögon. Men är man från Lappland är mitten av mars synonymt med vårsol. Den starka vårsolen visar sig sedan i stället givetvis när jag dagen efter sätter mig ner inomhus för att skriva om den här turen.

kurjenrahka nationalpark, savojärvi rundslinga
Bildtext Den 6 km långa slingan runt Savojärvi är perfekt för en kort dagstur.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Savojärvi rundslinga - Kurjenrahka nationalpark

* Kurjenrahka nationalpark ligger väster om landsväg 204, cirka 35 kilometer norr om Åbo.

* Nationalparken omfattar cirka 2900 hektar skogslandskap i Egentliga Finland och förvaltas av Forststyrelsen. Nationalparken ligger inom sju olika kommuner (Aura, Masku, Nousis, Pöytis, Rusko, Virmo och Åbo).

* Förutom rundslingan på 6 km runt Savojärvi erbjuder området många alternativ för friluftsliv. Utöver Savojärvi lämpar sig även Pukkipalo rundslinga (6 km) för en dagsutflykt.

Hur som helst får inte dåligt väder avskräcka dig från att börja planera in vandringsturer i Kurjenrahka nationalpark. Frisk luft, vackra vyer och skönt snack ute i naturen får en verkligen att snabbt glömma tanken och föreställningen bakom att ta med sig ett par solglasögon.

Fysiskt sett var det jobbigaste att komma igång igen efter en festmåltid som nog hade räckt till fyra personer. Slingan runt Savojärvi är välskött och det finns ingen risk att gå vilse då skyltarna nästan duggar tätare än regndropparna den här dagen.

Det är också väldigt lätt att ta ett kaffestopp vid någon av rastplatserna längs vägen. Just kaffe modell Bolivia är också Patriks sätt att höja stämningen när vinden och regnet gör sitt bästa för att få oss att undra vad vi egentligen gör här den här tisdagen i mars.

- Det här är precis vad vandring handlar om. Ibland skiner solen och allt går på räls och ibland får du kämpa innan du kan njuta fullt ut. Varje vandring är unik och det är just därför det här är så kul, säger Folkhälsans friluftsguide.

Ut på tur!

Då är det dags för er kära publik att ta er ut! Besök området vi var till, eller ett annat område i Åboregionen. Tipsa oss och andra om fina ställen värda ett besök. Gör det genom att kommentera artikeln och skicka in bilder till radiovega.aboland@yle.fi. Bilderna publicerar vi i ett separat album på webben.

Delta också genom de sociala medierna, posta antingen bilder på Facebook, Twitter eller Instagram. Tagga oss Yle Åboland (länk) på Facebook, @yle_aboland på Twitter och @yleaboland på Instagram och glöm inte att använda hashtaggen #heltåtskogen.

Här hittar du mer information om Kurjenrahka nationalpark och så här tar du dig till Kurjenrahka.

Patrik Berghälls blogg

Helt åt skogen är ett samarbete mellan Yle Åboland och Folkhälsans förbund. I serien kommer vi under årets lopp att besöka intressanta friluftsområden i Åboregionen och prova på olika sätt att ta sig fram i varierande terräng.