Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekonomirapporten får blandat mottagande

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 17:13.
Finlands Fackförbunds Centralorganisation kontor i Helsingfors
Bildtext Fackcentralen FFC betonar förtroendemännens rättigheter

Arbetstagar- och företagarorganisationerna förhåller sig i huvudsak positivt till utredningsmännen Anders Borgs och Juhana Vartiainens rapport om Finlands ekonomi.

Företagarna i Finland anser att rapporten ger riktig bild av de ekonomiska problemen i Finland. Företagarna anser också att rapportens förslag att exportsektorn borde vara löneledare är väl grundad. Men samtidigt påpekar Företagarna att vi i Finland har allmänt bindande kollektivavtal.

- Lagstiftaren kunde öka möjligheterna till lokala förhandlingar genast oberoende av hur man går framåt i förhandlingarna om lönemekanismerna, skriver Företagarna i ett pressmeddelande.

Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly anser att rapporten förstärker synen att trepartssamarbetet är viktigt för Finlands ekonomi.

- Anders Borg förkastar helt tanken på att övergå till företagsvisa löneförhandlingar, säger FFC-basen Lauri Lyly. Ett hinder för ökade lokala förhandlingar är bristen på förtroende och förtroendemännens dåliga verksamhetsförutsättningar. Arbetsgivarna kan inte enbart plocka russinen ur kakan, när det gäller lokala förhandlingar, säger Lyly.

Akademikercentralen Akava är beredd att förhandla om de olika förslagen i rapporten. Men ordförande Sture Fjäder påpekar att den finländska industrin inte konkurrerar enbart med priser. En långsiktig tillväxt i produktiviteten kräver högklassig forskning och att innovationerna utnyttjas.

Akava är också redo att diskutera en större koordinering av lönerna. Men exportsektorns krav har beaktats i de senaste årens centrala avtal, anser Akava.

- Däremot har vi inom den offentliga sektorn arbetstagare vars lön inte motsvarar den utbildning som jobbet och ansvaret kräver, säger Akavas ordförande Sture Fjäder.

Läs också:
"Låga lönelyft garanterar sysselsättningen"