Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Välkomnande krukor

Från 2015
Uppdaterad 13.03.2015 14:53.
Prunkande trädgård kring växthuset på Strömsö
Bild: Yle

Entrén till en trädgård är en speciell plats, den gör att besökare omedveten dras till ingången. Och den kan se ut på många sätt, markerad med en grind, en port eller en entré inramad av en mångfald av krukor. Vi har satsat på det sistnämnda.

Krukor kan bli en kostsam historia och vill man ha många, och det vill man, då gäller det att vara kreativ och använda sig av alternativt material. Tomma konservburkar och tunnor bildar ett fint komplement till köpta krukor av plåt. Och eftersom vi har varit lite efterhållsamma med färg i den övriga trädgården, öser vi här på med färg och roliga detaljer som gamla duschar som får agera klätterställningar.

Och så har vi den återkommande frågan, hur mycket måste man vattna och hur ofta? Vilka blommor ska man mixa ihop? Owe har förstås svaren.

Vi får också svar på hur det är uppe i Finlands nordligaste plantskola, belägen i Ivalo, där både aromen och ljuset är bländande starkt.

Det känns märkligt, men det är faktiskt okej att äta blommor, åtminstone vissa sorter, så nu är det läge att plantera lite ätliga blommor bredvid salladen.

Vår krukodling - en salig blandning