Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Konsten att odla på nordliga breddgrader - från sandmo till trädgård i Enare

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2018 14:21.
en trädgård i Enare
Bild: Yle/Trädgården på Strömsö

En jordsäck är en ypperlig present om man besöker en trädgårdsodlare i Lappland.

Normalt växer nästan ingenting i norra Lappland av det som finns söderut, men med några knep och ett lass med mylla kan en frodig trädgård bli till även i det kargaste landskap.

Traditionellt har det odlats potatis, rotfrukter och korn i Lappland. Norra Lappland klassas som växtzon 8, men en växtzon är inte ett enhetligt område; uppe på kalfjället är det kargt, men älvdalarna kan vara bördiga.

Irma har både bärbuskar och blommor

När Irma Majander kom till Enare för trettio år sedan kände hon sig som en nybyggare då hon skulle anlägga sin trädgård.

Platsen är en sandmo med mest tallar och renlav och istiden hade bearbetat marken så att man just på hennes gård stod med 120 meter sand under fötterna.

"Det var som att odla i en öken", säger hon. Men hon har lyckats med det nästan omöjliga; att odla en trädgård med både blommor och nyttoväxter i Enare.

I växthuset på gården odlar hon tomater, jordgubbar, sallader och örter.

Irma Majander
Bildtext Irma Majander anlade sin trädgård för 30 år sedan på en sandmo i Enare.
Bild: Svenska Yle

Fördelar med sand

Det finns en klar fördel att ha så mycket sand. Eftersom regionen är kall på vintrarna och sval på somrarna behövs det något som höjer värmesumman och då fungerar en tjock sandbädd som en ypperlig värmelagrare.

Det som inte finns naturligt är mull och den köper Irma från Finlands nordligaste plantskola i Ivalo.

Den nyttiga stressen

Även en regnig dag är färgerna och dofterna i plantskolan intensiv. Det beror på det ständiga ljuset.

Norr om polcirkel går solen inte ner under horisonten på sommaren och ju längre norrut man kommer desto ljusare är det. Ljuset gör att växtprocessen pågår dygnet runt och det gör att blommorna har starkare färger och intensivare doft än sina syskon längre söderut.

Ljusa sommarnätter och temperaturväxling gör att bär i Lappland blir sötare, mera aromatiska och får ett högre näringsinnehåll.

De hälsosamma ämnena är växternas egen skyddsmekanism för att klara av stressen att ständigt växa och aldrig vila.

Det gäller att vara beredd

Speciellt bra är att odla örter långt i norr. De blir både aromatiska och näringsrika.

Den intensiva växtperioden gör dock att man måste skörda inom loppet av några dagar, ibland inom loppet av några timmar, för att inte blomningen ska bryta ut och dränera örten på näring.

”Det gäller att stå med saxen i handen och vara beredd när skördeperioden är igång”, skrattar trädgårdsmästare Marja Peltola Oikarainen i Ivalo.