Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mordet på Nemtsov: Rysk tidning publicerade dödslista

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 16:01.
Blommor utanför den ryska ambassaden i Warszawa.
Bild: EPA / RADEK PIETRUSZKA

Den oberoende tidningen Novaja Gazeta publicerade på onsdag en egen utredning kring mordet på Boris Nemtsov. Spåren leder till Tjetjenien men fel personer sitter i häktet, uppger tidningen.

Enligt Novaja Gazeta informerades president Vladimir Putin om säkerhetstjänstens resultat redan i mitten av förra veckan. Tidningen hävdar att FSB meddelade om att det finns en dödslista på ryska medborgare.

På listan finns oligarken i exil Michail Chodorkovskij, chefredaktören för radiostationen Moskvas eko Aleksej Venediktov och programledaren Xenia Sobtjak, dotter till S:t Petersburgs tidigare guvernör Anatolij Sobtjak. Säkerhetstjänsten misstänker att mördare redan har lejts för de här personerna.

Michail Chodorkovskij i Berlin efter benådningen
Bildtext Michail Chodokovskij
Bild: EPA / Kay Nietfled

Presidentens talesman kommenterade på onsdag tidningens uppgifter.

– Jag känner inte till alla detaljer i polisens alla rapporter till presidenten, sa Dmitrij Peskov till Moskvas eko. Dessutom är många hemligstämplade.

Uppgifterna om en dödslista kallade talesmannen för ”absurda”.

I den långa artikeln hänvisar Novaja Gazeta aldrig till några källor, den presenterar enbart egna slutsatser.

Motivet kopplat till attacken mot Charlie Hebdo?

Enligt tidningen presenterade FSB även namnen på de personer som stod bakom mordet på Nemtsov. Namnet Zaur Dadajev, den huvudmisstänkte som nu sitter häktad, finns inte med i rapporten.

Enligt Novaja Gazeta organiserades mordet av en viss Ruslan. Av säkerhetsskäl publicerar tidningen inte hans efternamn . Tidningen skriver bara att han är major och att myndigheterna redan har förhört honom i hemstaden Groznyj.

Enligt uppgifterna har Ruslan en nära anhörig som har en hög post i Tjetjeniens säkerhetstjänst. En annan i släkten är politiker i Moskva. Båda personer har nära band till Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.

Tidningen skriver att motivet bakom mordet mycket väl kan vara kopplat till terrorattacken på den franska tidskriften Charlie Hebdo. Efter attacken gjorde oligarken Chodorkovskij en rad uttalanden som upprörde Tjetjeniens ledare.

Ramzan Kadyrov
Bildtext Ramzan Kadyrov
Bild: EPA/Maxim Shmetov

Kadyrov meddelade även officiellt att Chodorkovskij är hans personliga fiende. I rysk media pekades Nemtsov länge ut som Chodorkovskijs hantlangare.

Novaja Gazeta skriver att mordet på Nemtsov kan vara ett budskap till Kreml om att Rysslands ”äkta patrioter” är trötta på kompromisser och vill att landets fiender istället elimineras direkt.

Början till en maktkamp

Tidningen lyfter även fram den ryska säkerhetspolisens suspekta roll.

Både inrikesministeriet och FSB har fått se sin auktoritet kraftigt försvagas i Tjetjenien ända sedan Kadyrov tog över makten i delrepubliken år 2007.

Kadyrov ses som den enda garanten för stabilitet i hela Kaukasus och president Putin har i praktiken gett honom fria händer. Det senaste året har Kadyrov dessutom försökt höja sin politiska profil och krävt större inflytande i hela Rysslands affärer.

Några analytiker spekulerar i att säkerhetspolisen blundade för de lejda tjetjenska mördarna i ett försök att komma åt Kadyrov och samtidigt tvinga president Putin att inta en hårdare attityd gentemot Tjetjeniens ledare.

Novaja Gazeta betonar att mordet på Nemtsov kan vara början på en allvarlig maktkamp mellan det ryska inrikesministeriet och Kadyrovs Tjetjenien.

Läs också:
"Erkännandet om mordet på Nemtsov gavs sannolikt efter tortyr"