Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Veckans Sibbe: Cigarrerna och Louis Armstrong

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 14:34.
Jean Sibelius röker cigarr
Bildtext Jean Sibelius röker cigarr

Vissa attribut är för alltid förknippade med Jean Sibelius och ett är cigarren. Precis som vi har svårt att föreställa oss Winston Churchill utan en cigarr, så hade man under Sibelius’ livstid svårt att tänka sig ”the great composer from Finland” utan en tjock havanna i handen eller munnen.

En cigarr har Sibelius i handen också på Axel Galléns (Gallen-Kallelas) berömda Symposion-tavla och på ett otal fotografier. Av alla gåvor som Sibelius fick ta emot lär cigarrer och kaffe ha varit de allra vanligaste. Kaffe, konjak och cigarr – det var Sibbes njutningsmedel.

Kriget medförde ransoneringar

Tidvis var det svårt att få tillgång till kvalitetstobak, speciellt under kriget. Mannerheim såg i varje fall till att Sibelius fick specialtillstånd att avvika från ransoneringsbestämmelserna. Och då tillverkningen kom igång igen fick Sibelius 10% rabatt på sina egna ”Sibelius”-märkta cigarrer i Helsingfors.

Cigars for Sibelius

Från USA kunde det komma cigarrlådor adresserade till "Jean Sibelius, Europe" eller ”Mr. John Sibelius”. De kom alltid fram. I slutet av 1940-talet ordnade man i USA en insamling kallad "Cigars for Sibelius". Det resulterade i att Sibelius fick så enorma mängder cigarrer att han blev tvungen att vänligt men bestämt skriva och tacka nej till fortsatta försändelser.

Churchills karaktär

Vänner och bekanta till Jean Sibelius påstod att han kunde avgöra en cigarrökares karaktär på basis av favoritmärket. När han prövade på Winston Churchills cigarrmärke lär Sibelius ha sagt: "Ett sådant märke röker en person för vilken allt är tillåtet".

Rökte inte ”på morgonen”

Den amerikansk-finländska journalisten Paul Sjöblom kom ihåg en höstkväll 1949 då han tillsammans med tenoren Wäinö Sola och organisten Janne Raitio besökte Sibelius i hans hem Ainola. Sola sjöng och Sibelius tackade för musiken med att bjuda alla på cigarr. Gästerna tog artigt emot, till och med tenoren Sola som inte rökte, men till allas förvåning tände inte Sibelius någon egen cigarr. ”Jag är inte van att röka så här tidigt på morgonen” förklarade han. Klockan var halv fem på eftermiddagen.

Louis Armstrong i Helsingfors

I oktober 1949 kom jazzlegenden Louis Armstrong till Helsingfors och gav bejublade, slutsålda konserter i Mässhallen. Journalisten Paul Sjöblom var också då på plats och blev inkallad till Satchmos loge under pausen. ”Mr. Armstrong vill överräcka en cigarrlåda till Sibelius” var managerns ord. Men det tajta turnéschemat tillät inga resor till Ainola. ”Kunde herr Sjöblom tänka sig att överräcka lådan i Armstrongs ställe?”, löd frågan. Sjöblom svarade jakande och satte sig att vänta medan Louis Armstrong tog fram cigarrgåvan. Med pennan i hand satt Satchmo en stund och tittade på gåvokortet. Till slut frågade han sin manager: ”How do you spell Sibelius?”, hur stavas Sibelius?

källor: den amerikanska Sibelius-forskaren Glenda Dawn Goss och sibelius.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan