Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Lär känna kandidaterna i din valkrets

Från 2015
Uppdaterad 11.03.2015 18:44.
Tre personer i studiomiljö
Bildtext Susanna Turunen var en av de som intervjuade de närmare 2000 kandidaterna i riksdagsvalet.

Nu är det hög tid att börja bekanta dig med dem som ställer upp som kandidater i riksdagsvalet. För att göra det lite enklare för dig att få en överblick finns Yles storsatsning Valgalleriet nu tillgängligt på nätet.

Varje kandidat i riksdagsvalet har fått möjligheten att under fyra minuter svara på frågor som berör deras politiska åsikter och kandidatur.

Sammanlagt deltog 1802 kandidater och skulle man spela upp varje klipp skulle man få titta i fem och ett halvt dygn … Nonstop!

Susanna Turunen är en av de som intervjuade kandidaterna. Myteriet träffade henne för att ställa några frågor om projektet.

Var det jobbigt att plöja genom alla kandidater?

- Nä, jag har varit i branschen sedan länge och jag känner många av kandidaterna. Det har varit spännande och överraskande, många tidiga morgnar, men jag hoppas att satsningen ger något för dem som ska rösta.

- Det jobbigaste var kanske det att jag ofta vet så mycket mera än det man hinner få med under de där fyra minuterna, så det gäller att få fram det relevanta som hjälper dem som vill höra vad kandidaterna har att säga på riktigt.

Vad hinner man med på fyra minuter?

- Vi fokuserar på de viktigaste ämnena som jobb, ekonomi, välfärdsstaten och så vidare. Vi ställer ibland personliga frågor, det beror helt på kandidaten. Huvudsaken är att galleriet ger möjlighet för alla att ta del av kandidaterna, och att man får med sig något unikt från varje kandidat.

Är det svårt att reglera tiden, politiker tycker ju om att snacka?

- Nä, det är bara att gå in och avbryta. Särskilt nykomlingarna har dålig uppfattning om hur lång tid fyra minuter egentligen är. De har svårare att formulera sig så att de får fram det de vill. De garvade politikerna vet hur man undviker att säga vad man egentligen tycker om en viss sak, de är duktiga på det.

Hur tar ni fram frågorna?

- Vi har ju som sagt en lång lista med basfrågor. Sedan har ju en del av kandidaterna specialområden de kan mera om, så då har vi frågat dem om det. Eller inte. Jag har själv haft som strategi ibland att ställa frågor som går långt utanför deras expertis för att ta dem ur bekvämlighetszonen.

- Det här är ändå människor som, om de blir valda, ska representera miljoner av människor i landet och då är det bra att få en bred bild av vad de tycker i flera frågor, inte bara de som de själva är intresserade av och kan innan och utan. Som politiker i dagens värld kan du inte bara vara fokuserad på en enda sak, exempelvis bara inrikesfrågor. Det funkar inte.

Har ni fått avbryta för att någon kandidat blivit helt ställd?

- Nej, vi bryter inte. Kan de inte svara så får man pressa vidare ändå. Blir de fast och inte kan svara så är det så, det är en del av det hela.

Är det här en avancerad version av EU-valgalleriet som Yle hade tidigare?

- Den största skillnaden mellan EU-galleriet och det här är att de här frågorna är mycket närmare finländarna. Valdeltagandet i EU-valet var ju inte jättestort och till en del beror det ju på att det är så avlägset. De här frågorna rör våra barn, äldre, skatter, sjukvård, hur vi ska skaffa jobb, sådant som påverkar oss i vardagen. Och alla kandidaterna har ju åsikter om det här.

- Dessutom är det intressant att se att kandidaterna kan frigöra sig från sina partier och ha åsikter som skiljer sig från partilinjen, man får se vad de själva tycker.

EU-valets galleri hade en del kandidater som blev (ö)kända. Får vi se några bloopers här?

- Jag ska inte värdera innehållet, det får publiken göra. Det är mycket variation, du hittar kloka och smarta, medelmåttor och allt möjligt. Det är stor bredd och det är det som är meningen.

Flera sätt att hitta din kandidat

Ett annat sätt att lära känna de som ställer upp i din valkrets är att göra Yles kandidattest Valkompassen. Du kan också sålla bland intervjuerna genom att filtrera dem enligt parti, kön, ålder eller mest tittade klipp.

Riksdagsval blir det den 19 april 2015, med förhandsröstning den 8-14 april.

Valgalleriet hittar du här, och kandidattestet Valkompassen finns här.

Mer om ämnet på Yle Arenan