Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kiva Skola ingen kvalitetsstämpel

Från 2015
Uppdaterad 12.03.2015 09:52.
En pojke står ensam på skolgården och tittar på när andra barn leker.
Bildtext Närmare 90 procent av Finlands grundskolor är registrerade i Kiva Skola-programmet.
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

De skolor som kallar sig för Kiva Skola har inte uppnått något särskilt för att få göra det. Det enda skolorna behöver göra är att registrera sig.

Och runt 90 procent av Finlands grundskolor har gjort det.

Ressun peruskoulu i Helsingfors är en av de som är med i antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Efter att Yle Huvudstadsregionen rapporterade om mobbning och våld i en av skolans klasser, har många kritiserat Kiva Skola-programmet i kommentarsfältet.

Benämningen Kiva Skola är kanske missvisande för man kan tro att det är en status som skolan har fått genom att uppvisa resultat.

- Benämningen Kiva Skola är kanske missvisande för man kan tro att det är en status som skolan har fått genom att uppvisa resultat. Egentligen handlar det om ett verktyg som skolorna har beställt av oss och för att uppnå resultat måste man också använda verktyget, säger professor Christina Salmivalli vid Åbo universitet.

Salmivalli är verksamhetsansvarig ledare för Kiva Skola.

Under 60 procent av de registrerade skolorna uppger själva att de följer åtminstone en del av kvalitetsrekommendationerna som Kiva Skola-programmet innehåller. De övriga skolorna låter bli att svara på den årliga enkäten som Åbo universitet skickar ut.

Certifieringssystem en god idé

Från början var det tänkt att Kiva Skola skulle vara en slags certifiering för aktivt antimobbningsarbete i skolorna, men idén slopades på grund av bristande resurser.

- Det är fortfarande en idé som man skulle kunna utveckla, eftersom vi redan nu utreder Kiva Skolornas aktivitet.

Kan få mera resurser tack vare export

I fall Kiva Skola-konceptet blir en hit utomlands kan det kanske komma ett certifieringssystem.

- Åbo universitet har börjat exportera Kiva Skola-konceptet och på det sättet kan vi upprätthålla verksamheten i Finland. Om vi börjar få in mera pengar kan vi också utveckla verksamheten och certifieringssystemet är en sak som skulle kunna utvecklas, säger hon.

Det är Undervisnings- och kulturministeriet som finansierar Kiva Skola-projektet.

Läs också:
Dottern stannar hemma på grund av våld i klassen
"Kiva Skola" garanterar ingenting