Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hjärngymnastik och sunda vanor förebygger minnessjukdomar

Från 2015
Uppdaterad 12.03.2015 12:10.
Äldre par.
Bild: Lehtikuva

Minnessjukdomar som Alzheimers kan förebyggas genom sunda levnadsvanor och systematiska övningar som håller minnet och hjärnan i trim. Det visar ett stort finländskt forskningsprojekt.

Forskarna betecknar projektet som ett genombrott i kampen mot minnessjukdomar.

I det tvååriga projektet deltog 1 260 finländare, indelade i två grupper. Den ena gruppen fick detaljerade råd och systematiska instruktioner om bland annat hälsosam kost, matvanor och motion samt olika former av minnesträning och hjärngymnastik.

Kostråden inbegrep grönsaker, helkornsprodukter, fettsnåla kött- och mjölkprodukter samt fisk och kvalitativa fetter. I fråga om alkohol uppmuntrades testpersonerna till måttfullhet.

Hjärngymnastik i form av korsord, sudoku och memorering av exempelvis uppköpslistor rekommenderades, liksom också fysisk träning. Blodtrycket kontrollerades och högt blodtryck åtgärdades.

Det visade sig att deltagarna i den andra gruppen, som bara hade fått mer allmän rådgivning, löpte 30 procent högre risk att insjukna.

Resultaten och slutsatserna har publicerats i den ansedda tidskriften The Lancet.

"Kan få enorm betydelse"

Omkring 130 000 finländare lider av någon minnessjukdom och antalet kan till och med fördubblas fram till år 2050, i takt med att befolkningen åldras.

Ju fler sådana fall som kan förebyggas, desto positivare effekter får det för folkhälsan, ekonomin och samhället i stort.

- Om vi kan omsätta forskningsresultaten och de förebyggande metoderna i praktiken kan det få enorm betydelse, säger THL:s generaldirektör Juhani Eskola.