Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vävverksamhetens framtid på Pellinge osäker

Från 2015
Vävstolar i Lillpellinge skola
Bildtext Vävstolar på rad i Lill-Pellinge skola.
Bild: Yle/Lone Widestam

Gamla Lill-Pellinge skola ska bli restaurang och Borgå medborgarinstitut måste se sig om efter nya utrymmen där man kan arrangera vävningskurs.

– Vi har inte ännu blivit utkastade, men om jag förstått det rätt så planeras det bli kök där vävstolarna nu står, säger lärare Maria Lindlöf vid Borgå medborgarinstitut.

Den gamla skolbyggnaden såldes nyligen och den nya ägaren har planer på att göra om byggnaden till restaurang. Då kan inte medborgarinstitutets fem vävstolar längre stå kvar.

"Synd om de bara samlar damm"

Lindlöf säger att hon tillsammans med kursdeltagarna funderar på olika alternativ för var vävstolarna kunde få plats. Hittar de ett ställe på Pellinge så fortsätter de där. Lindlöf tar det ändå med ro.

– Vi brukar flytta runt vävstolarna emellanåt, så att vi kan erbjuda vävningskurser för nya byar i Borgå. Vi har nu varit fyra år i gamla Lill-Pellinge skola.

Vävstolar i Lillpellinge skola
Bild: Yle/Lone Widestam

– Det viktigaste är att få dem någonstans där de kan användas, det är synd om de bara står och samlar damm. Vi håller på och utreder olika alternativ, säger Lindlöf.

Vävningskurser i Borgå medborgarinstituts regi arrangeras förutom på Pellinge också i Sannäs, Ebbo, Söderveckoski och centrum.

Läs också: Martin Tillman om planerna för den gamla skolbyggnaden