Aten vill utmäta tysk egendom
Grekland skärper tonen gentemot Tyskland. Den grekiska regeringen hotar nu med att utmäta tysk egendom i landet om Tyskland inte går med på kompromisser i skuldkrisen.
Det handlar om skadestånd för den tyska ockupationen av Grekland under det andra världskriget och helt konkret handlar det om massakern i byn Distomo år 1944.
Den högsta förvaltningsdomstolen i Grekland slog redan under 1990-talet fast att de anhöriga till de över 200 offren har rätt till ekonomiska ersättningar. Rätten slog vidare fast att tysk egendom i Grekland kan beslagtas för att betala ut de här ersättningarna, som går lös på 28 miljoner euro.
Den dåvarande regeringen stoppade ändå utmätningen av bland annat det tyska Goetheinstitutet, med motiveringen att det skadar relationerna till Tyskland. Inofficiellt heter det att man gick med på det här efter att Tyskland hade gått med på att Grekland tas med i eurosamarbetet.
Tyskland: Saken slutbehandlad
Nu hotar Alexis Tsipras regering ändå med att återkalla det här beslutet och på så sätt tillåta en utmätning av tysk egendom. Det här samtidigt som Tsipras vill tillsätta ett parlamentsutskott som på nytt ska granska de tyska skadestånden till Grekland.
Enligt grekiska beräkningar handlar det om över 330 miljarder euro.
Från tyskt håll avvisar man bestämt de grekiska kraven.
- Frågan är juridiskt och politiskt slutbehandlad, säger regeringstalesmannen Steffen Seibert.
Skadeståndsfrågan har lyfts fram redan många gånger under de gångna åren, men som en följd av eurokrisen och de allt sämre relationerna mellan Tyskland och Grekland har de grekiska kraven blivit allt mer högljudda
Tyskland ser att alla skadeståndskrav är slutbehandlade i och med det avtal som slöts med de allierade i samband med den tyska återföreningen år 1990. Grekland anser å sin sida att Tyskland har ägnat sig åt juridiska finter för att slippa alla vidare skadeståndskrav.
Tidningen Der Spiegel skrev för några veckor sedan att Tysklands tidigare förbundskansler Helmut Kohl höll länder som Grekland borta från samtalen om återföreningen, för att Tyskland på det sättet skulle slippa betala.