Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Toiset tytöt – underbara flickor vid vatten

Från 2015
Uppdaterad 13.03.2015 09:28.
Toiset tytöt. Sara Soulié, Misa Lommi, Ida Vakkuri, Bahar Tokat
Bildtext Fyra festliga flickor. Esa Illis "Toiset tytöt" är en slags kvinnlig motsvarighet till Maarit Lallis "Kohta 18" (2012).
Bild: Jaana Rannikko

För tre år sedan skildrades ett gäng urbana tonårskillar i den suveräna ”Kohta 18”. Nu är det tjejernas tur. Och bra har det blivit. ”Toiset tytöt” gör en varm och glad långt in i hjärtat.

Helsingforstjejerna Jessica, Aino, Taru och Jenny är aderton år gamla och bästa vänner. På väg att ta studenten. På väg ut i livet. Det där svekfulla livet som lockar en till sig bara för att sedan slå en på käften. Om och om igen.

Men har man vänner orkar man kanske hålla ut. Trots allt.

Och här skulle jag egentligen vilja sluta. För att inte beskriva och analysera sönder något som förtjänar att upplevas utan förhandsuppfattningar. För detta är en film som man verkligen upplever. I bild, ljud, tanke och känsla.

Men ok – för Dig som inte har något emot lite förhandsinfo och för Dig som kanske redan sett den – här följer en recension av vårens gladaste filmöverraskning.

Det var en gång...

... fyra flickor. De bodde i ett land med goda Pisa-resultat och i en tid där man förväntas ha många svar när man hunnit bli aderton. Man skall veta vem man är, vad man vill och med vem.

Jessica (Ida Vakkuri) är flickan som dansade en sommar. Med en ung man (Arnas Danusas) som tedde sig som en prins eftersom han såg bra ut och visste allt om existentialismen. Dessvärre visade han sig vara en helt vanlig filosofistuderande från Lettland. En kille som hellre resonerade om förhållanden än levde i ett.

Aino (Bahar Tokat) är pojkflickan som spelar ishockey och älskar film. Och som uppfunnit mer eller mindre eleganta sätt att fly undan sin beundrare Rami (Elias Salonen). Men egentligen flyr hon bara bilden av sig själv som mobbad lågstadieflicka. Den där fula elefanten som hon fortfarande bär med sig under hockeyutrustningen.

Taru (Misa Lommi) har en pojkvän hon älskar och en självbild som haltar. Ena stunden vill hon vara full och anorektisk, den andra drömmer hon om att bli mamma. Mera Mamma än den mamma hon själv har.

Och så har vi vackra och coola Jenny (Sara Soulié) – flickan som är övertygad om att hon är en pusselbit som hamnat i fel pussel. För evigt femåringen som pappa glömde hämta från dagis. Som vant sig vid rollen som den övergivna.

Tilltalande tilltal

Upplägget må låta lite småslitet och banalt, men faktum är att Illi lyckas skapa ett poetiskt tonfall som lyfter helheten flera meter över marken. En helhet där flickornas inre monologer varvas med välspelade scener och snygga bildlösningar.

Animerade avsnitt vävs på ett flytande sätt in i berättandet och kameran närmar sig sina objekt ur olika vinklar och med varierande stilgrepp. Ibland är vi väldigt nära, ibland ligger en detalj i fokus och däremellan är det en rörelse som styr vad bilden fångar upp.

Resultatet är ett dynamiskt och omväxlande berättande som gör att blicken hela tiden upptäcker något nytt. Detta samtidigt som själva tonfallet blir en sällsam blandning av realism och poesi.

Sympatisk symbolik

Och så har vi allt detta vatten. Detta eviga element som är så tacksamt på film. Det kan vara trygghetsskapande, hotfullt, vackert, varmt eller kallt. Det kan stå för frihet. Eller död.

I "Toiset tytöt" är vattnet hela tiden närvarande. Med början i ett blött krig med vattenpistol ombord på färjan till Sveaborg. Via otaliga simturer i öppna hav och promenader längs öde stränder. Och fram till konstgjorda simbassänger och trånga badkar.

Vi har regn, snö, is. Tårar som fångas upp av ett vattenglas. Flaskor som halsas. Det här är en film där allt flyter. Och det fina är att det inte känns ett dugg pretentiöst eller tillgjort. Det fungerar bara väldigt bra. Både visuellt och emotionellt.

Många släktingar

"Toiset tytöt" är en film som har en mängd släktingar, bland vilka inhemska "Kohta 18" är den mest uppenbara. Intressant är att märka att bägge dessa moderna exempel på fungerande ungdomsskildringar tagit sats i verkligheten; Maarit Lallis film i hennes sons egna erfarenheter och Illis i några flickors videodagböcker.

En annan likhet som faller mera inom ramen för "kuriosa" är att finlandssvenska skådespelare fått iklä sig rollen som föräldrar i dessa filmer. I "Kohta 18" var det Mats Långbacka som agerade desperat styvfar, i "Toiset tytöt" återfinner vi såväl Anja Bargum som Jonna Järnefelt och Johan Fagerudd i roller som vilsna föräldrar.

Trots släktskap med olika uttalat fiktiva flick-& kvinnoskildringar så är Illis film inte en fortsättning på något vi sett tidigare, inget försök att rida på någon trendvåg. Den står stadigt på egna ben, med ett eget berättargrepp och egna karaktärer. Ett lyckat försök att skildra en tonårsverklighet som är smärtsamt vacker.

Men mer än något annat är den hoppingivande. För alla unga flickor. Kanske speciellt för dem som vågar vara sig själva. Och för dem som låter dem vara just sådana.

Som en påminnelse om den gladaste inhemska filmöverraskningen 2012 - här en titt på trailern till Maarit Lallis "Kohta 18".

Mer om ämnet på Yle Arenan