Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sevärdhetsförbud för selfiepinnen

Från 2015
selfiepinne
Bildtext Ett oskyldigt hjälpmedel under fotografering eller ett farligt massförstörelsevapen?
Bild: wikimedia commons

Selfiepinnen har blivit rekordpopulär under en kort tid. Men den som ska ut och resa kan snart bli tvungen att lämna pinnen hemma under turistandet. Vid allt fler sevärdheter råder nu selfiepinneförbud.

Turister tar bild på sig med en selfiepinne i Helsingfors.
Bildtext Viktiga händelser och stunder i livet måste självklart förevigas med en selfie!
Bild: Lehtikuva

Selfiepinnen har förbjudits vid många stora sevärdheter, som museer, slott och idrottsarenor. Orsaken är rädsla för att pinnen ska användas för skadegörelse och i slagsmål, skriver tidningen Aftonbladet. Kritiker säger att pinnen är farlig och i värsta fall kan användas som ett vapen.

En selfiepinne är alltså ett hjälpmedel för den som vill ta en bild av sig själv. I stället för att sträcka ut armen och ta en bild på sig själv med sin telefon fäster man telefonen på en pinne.

Förbjuden i hela världen

Flera miljoner människor besöker Louvren varje år
Bildtext Franska konstmuseet Louvren kan bli nästa att förbjuda selfiepinnar.
Bild: EPA/HORACIO VILLALOBOS

Under de senaste veckorna har turistmål runtom i världen nästan dagligen meddelat att de förbjuder selfiepinnar.

Tidigare i veckan kom beskedet att selfiepinnar inte är välkomna på slottet i Versailles utanför Paris. Där är man rädda att besökarna ska söndra speglar och repa möbler med pinnen. Däremot har museerna Louvren och Centre Pompidou ännu inte infört ett förbud, men saken lär ska utredas som bäst.

Italien har också valt att skydda sin tvåtusen år gamla stolthet Colosseum från selfiepinnar, både för besökarnas och för monumentets skull.

- Det kan vara väldigt farligt att ha hundratals pinnar snurrande i luften, kommenterade Colosseums pressansvariga för en månad sedan.

Farlig i fotbollsslagsmål

Bildtext Inga selfiepinnar i publiken under Arsenals matcher.
Bild: EPA/KERIM OKTEN

I Storbritannien har konstmuseet National Gallery i London förbjudit selfiepinnar, precis som inomhusarenan Wembley Arena och konsertarenan O2. Dessutom har pinnen bannlysts från fotbollslagen Arsenals och Tottenhams hemmaarenor eftersom den dels anses skymma sikten för andra åskådare, dels anses vara farlig.

Flera fotbollsarenor i Brasilien är inne på samma linje och förbjuder selfiepinnen på grund av risken att den används som vapen i sammandrabbningar mellan fotbollsfansen.

Också från USA kommer uppgifter om förbud. Där är selfiepinnen inte välkommen på ett antal museer, såsom The Metropolitan Museum of Art, The Museum of Modern art, Guggenheim-museet i New York, Seattle Museum of Art och The Smithsonian Institute i Washington.

I Nya Zeeland väljer nationalmuseet Te Papa däremot att gå mot strömmen och uppmuntrar istället folk till att ta selfies i museet.

- Vi vill att besökarna ska kunna ta bilder och dela sin upplevelse med sina vänner, säger en anställd vid museet.

Diskussion om artikeln