Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Minna Knus-Galán fick Bonniers Stora journalistpris

Från 2015
Uppdaterad 13.03.2015 10:23.
Minna Knus-Galán

Bonniers jury motiverar sitt val med Knus-Galáns gedigna bakgrundskunskap i kombination med hennes skickligt gjorda intervjuer och moderna bildberättande i tv.

Bonniers Stora journalistpris delades ut i Helsingfors i går den 11 mars. Minna Knus-Galán, som arbetar för Yles MOT-program, fick priset Årets journalist.

Förutom Årets journalist belönades även Årets journalistiska insats och Årets artikel eller inslag. I och med att 2015 är Bokens år delades det också ut ett pris för Årets bok.

Valet av Minna Knus-Galán motiverades enligt följande:

“Minna Knus-Galán är en av Finlands ledande skapare av internationell undersökande journalistik. Hennes inslag kombinerar stark bakgrundsforskning, skickliga intervjuer och modernt TV-berättande. I programmet Veroista viis - Luxemburg fiksaa (Strunt i skatterna - Luxemburg fixar) berättade hon om hur internationell skattekonkurrens påverkar Finland på ett konkret och begripligt sätt. Programmet är en del av Lux Leaks -projektet där över 80 reportrar runtom världen hjälpte varandra på ett sätt som aldrig skådats tidigare i att undersöka tusentals hemliga luxemburgskas skattedokument.”

Förutom Knus-Galán var Ilta-Sanomats Ulla Appelsin och Helsingin Sanomats Heikki Aittokoski nominerade till priset för Årets journalist.

Knus-Galán har länge arbetat som journalist även för Svenska Yle med program som bland annat OBS och Spotlight.

Priset Årets artikel/inslag gick till Jari Lindholm från Suomen Kuvalehti för reportaget Sairaala. Reportaget handlar om arbetet vid ett av Röda korsets fältlasarett i ett eboladrabbat område i Sierra Leone. Priset för Årets journalistiska insats gick till tjänsten Faktabaari (Faktabaren) och dess arbetsgrupp. Priset för Årets bok gick till Tommi Kinnunen för hans roman Neljäntienristeys (Fyravägskorsning).

Allt som allt hade 331 personer nominerats för journalistpriserna. Bonniers jounalistpris har delats ut i Finland från och med år 2001. I dag är priserna 7 500 euro. Chefredaktören på MTV3:s nyheter Merja Ylä-Anttila fungerade som ordförande för juryn.