Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alla gitarristers gudfader

Från 2015
Bluesgitarristen T-Bone Walker på scenen
Bildtext T-Bone Walker var en showman och entertainer med en fartfylld estradshow.
Bild: YouTube

T-Bone Walker, eller Aaron Thibeaux Walker som han egentligen hette, var en av de allra första som på 1930-talet började använda den nyligen uppfunna elgitarren i sin musik. Det är till stora delar hans förtjänst att elgitarren i dag är det viktigaste solistinstrumentet i blues- och rockmusiken.

Skicklig på mandolin, gitarr, banjo och piano.

Elgitarren uppfanns redan 1928, men det var först i mitten av 1930-talet den blev allmänt tillgänglig. T-Bone Walker hörde till de första som tog upp det nya instrumentet och började utnyttja det i sin musik. På 1940-talet blev han en stor stjärna inom den amerikanska västkustbluesen, och hans inflytande på senare musikergenerationer har varit enormt. Med sin eleganta och sofistikerade gitarrteknik har han inspirerat otaliga blues- och rockgitarrister, bland dem stora namn som B. B. King och Chuck Berry.

Ledde fram Blind Lemon Jefferson

T-Bone Walker föddes 1910 och växte upp i Dallas i Texas i en mycket musikalisk miljö. Mamman och styvpappan var duktiga amatörmusiker, och till familjens bekantskapskrets hörde flera av Texasbluesens stora namn, inte minst den legendariska Blind Lemon Jefferson, som den unge T-Bone fick leda fram då han spelade sin musik på stadens gator.

Femton år gammal rymde T-Bone hemifrån med ett kringresande vaudevillesällskap, och från den dagen var musiken hans liv. Han blev en skicklig sångare och instrumentalist, som spelade både mandolin, gitarr, banjo och piano.

Hollywood och Los Angeles

1935 flyttade T-Bone Walker till Los Angeles, där han inledde en framgångsrik karriär som blues- och jazzartist, redan nu med elgitarren som huvudinstrument. Nöjeslivet i Los Angeles var hektiskt och arbetstillfällena närmast obegränsade. Filmindustrin i Hollywood upplevde sin guldålder, och det fanns gott om pengar och jobb. T-Bone Walker blev en stor stjärna och gjorde långt över hundra skivinspelningar under sin glansperiod på 40- och 50-talet.

Förebild för många

B. B. King: "Utan T-Bone Walker hade jag aldrig börjat spela".

T-Bone Walkers distinkta gitarrstil innebar något helt nytt inom bluesen, och han fick stor betydelse för genrens fortsatta utveckling. De flesta efterföljande bluesgitarrister har på ett eller annat sätt inspirerats av honom. Bluesens kanske största stjärna B. B. King har sagt att han aldrig hade börjat spela gitarr om han inte hade hört T-Bone Walkers skivor på 1940-talet. Chuck Berry, rockgitarrens fader, har också gett sitt erkännande åt T-Bone Walker och nämnt honom som sin främsta förebild.

Du kan höra mer om T-Bone Walker i radioprogrammet Fokus på T-Bone Walker i Radio Vega torsdagen den 12.3 kl. 18.03. Repris onsdag 18.3 kl. 13.03. Från och med torsdag kväll kan du också höra programmet på Arenan.


Aaron Thibeaux 'T-Bone' Walker

  • Född 28 maj 1910 i Linden, Texas, död 16 mars 1975 i Los Angeles
  • Bluessångare och -gitarrist
  • Första skivinspelning 1929
  • Sammanlagt över 300 inspelade sånger
  • En av de första som spelade blues på elgitarr
  • Gjorde elgitarren till ett solistinstrument
  • Stilbildande, har inspierat många senare gitarrister

Mer om ämnet på Yle Arenan