Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"De introvertas tur att stå i rampljuset"

Från 2015
Uppdaterad 12.03.2015 15:50.
Joggare med hund i morgongryningen
Bild: Comstock

Finländarna har vid sidan av japanerna utpekats som världens mest introverta folkslag. Norrmännen anses också vara snudd på inåtvända.

Den andra ytterligheten representeras av de extroverta amerikanerna. I USA har man tidvis varit redo att sjukdomsstämpla introverta personer.

Linus Jonkman
Bildtext Linus Jonkman
Bild: Yle/Mikael Tannus

Svenskar anses också vara rätt utåtriktade.

- Men Sverige har nu sin andra introverta statsminister i följd, säger psykologen, utbildaren och personalchefen Linus Jonkman i en intervju för Yle Uutiset.

Jonkman har skrivit boken Introvert: Den tysta revolutionen som i Sverige utsågs till bästa HR-bok (om personal och ledarskap) 2013.

Jonkman själv trodde länge att han var mer utåtriktad än han egentligen är, men i somras slog han på sin blogg fast att han är introvert.

Han säger att han hela sitt liv försökt passa in i den extroverta normen; han lärde sig tidigt att det inte var helt acceptabelt att vilja vara mycket för sig själv.

En introvert person får energi av att vara för sig själv eller i sällskap av endast några andra, medan en extrovert person fyller energilagren genom att umgås med andra människor, gärna många på en gång.

Kraven kommer tidigt

I Svenska Dagbladet säger Jonkman att klassrum ofta möbleras så att eleverna sitter vända mot varandra, vilket görs för att uppfylla de extrovertas behov.

Barnverksamhet i Park Slope, Brooklyn
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Lärarna har också allmänt en uppfattning om att det är naturligt för alla elever att jobba tillsammans kring gemensamma uppgifter, säger Jonkman.

Barn uppmuntras också av sina föräldrar att ta plats och att vara sociala, skaffa sig många vänner och välja hobbyer där man träffar andra.

De utåtriktade tar plats på jobbet

De extroverta kontrollerar luftrummet på arbetsplatserna och de öppna kontorslandskapen passar dem - de arbetar bättre under stress och de yttrar sig mest under gemensamma projekt, säger Jonkman.

Arbetsledningen uppskattar vanligtvis självsäkra, utåtriktade anställda som ofta också är bra på att marknadsföra sig själva, men cheferna borde också inse styrkan hos den introverta delen av personalen, skriver Jonkman i sin bok.

Den introverta behöver arbetsro och det öppna kontoret suger musten ur dem. Den inåtvända jobbar bäst ensam och koncentrerad under längre perioder och betraktas därför ofta som asocial.

- Men i gruppen kan den introverta ändå vara den som slutligen får jobbet gjort tack vare sin yrkesskicklighet, säger Jonkman.

Kontorslandskap
Bild: Arbetshälsoinstitutet

Stereotypiskt sägs att introverta funderar längre på en uppgift, bearbetar information noggrannare och är uthålligare än extroverta. Extroverta är bättre på att lösa problem under press och att göra flera saker samtidigt. De klarar bättre av stora mängder information, men har en slarvigare inställning och begår därför fler misstag.

Några intelligensskillnader finns det enligt Jonkman inte mellan de två typerna.

Jonkman: Trenden vänder

En amerikansk studie har jämfört hur många collegestuderanden som under olika tidsperioder ansett sig höra till den bäst presterande tiondedelen i sin grupp.

På 1940-talet uppskattade 20–30 procent att de hörde till de bästa; på 1990-talet var det 70 procent som tänkte så.

Enligt Jonkman, som forskat i generationsskillnader, är dagens 20-30-åringar i det stora hela mer extroverta än äldre - eller de tror sig vara det på grund av den uppfostran de fått.

– Om man upplever sig själv som centrum av universum, då övergår det snart i narcissism, säger Jonkman.

Han tror att det blir för mycket av det hela och därför kommer snart kulmen för de extroverta till de introvertas fördel.

Men han tillägger att alla människor är en blandning av bägge typerna och att samma människa har olika roller i olika situationer. Och att den introverta kan lära sig att samarbeta med andra människor och att den extroverta kan lära sig att lyssna.