Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Borreliabakterien är inte rädd för immunförsvaret

Från 2015
Uppdaterad 12.05.2017 10:22.
Fästing som kryper på finger.
Bildtext Ny forskning visar att borreliabakterien kan gömma sig för människans immunförsvar. Borreliabakterien sprids via fästingar.
Bild: Yle/Filemon von Numers

Borreliabakterien, som ger upphov till sjukdomen borrelios, verkar kunna gömma sig i människokroppen och på det sättet undvika att förstöras av kroppens immunförsvar. Det framkommer i en ny forskningsrapport från Jyväskylä universitet.

Forskargruppen ledd av forskaren Leena Meriläinen vid Jyväskylä universitet och docent Leona Gilbert har kommit fram till att mänskligt serum kan förvandla borreliabakterien i kroppen.

– Vår hypotes är att borreliabakterien kan få en annan, rund form när omgivningen blir ogynnsam för bakterien. I praktiken innebär det att bakterien kan gömma sig för människans immunförsvar, säger Leena Meriläinen.

Man har sedan tidigare vetat att borreliabakterien kan ändra på sin form från en spiral till en rund form när miljön blir ofördelaktig för den. När bakterien får en rund form har den en mycket liten ämnesomsättning och forskarna tror att det här kan betyda att bakterien kan vara i viloläge för att senare aktiveras och föröka sig.

Omtvistad kronisk borrelios
En hypotes är att formändringen skulle ha ett samband med kronisk borrelios och antibiotikaresistens, vilket enligt Meriläinen är ett omtvistat ämne.

– Kronisk borrelios är överhuvudtaget något som det finns flera åsikter om, men det vi menar med kronisk borrelios är att den inte längre är i det infekterade stadiet som i början utan att bakterien har spridit sig i kroppen och blivit svårbehandlad.

Kronisk borrelios är enligt Meriläinen svårbehandlad eftersom en vanlig antibiotikakur inte hjälper.
– I vissa länder kan patienterna få en antibiotikakur under flera månader, men i Finland är det väldigt sällsynt.

Varmare klimat gör fästingar nöjda
Under de senaste decennierna har sjukdomen borrelios ökat markant. Meriläinen säger att det långt beror på klimatförändringen som erbjuder varmare klimat för fästingar.

– Fästingarna har nu haft möjligheten att sprida sig till nya områden och den norra gränsen flyttas hela tiden allt mer norrut, inte bara i Finland utan även i andra länder som till exempel i Tyskland. Det varmare klimatet innebär även att fästingarna överlever vintern.

Fästingarna sprids även med olika värddjur så som älgar, hjortar och fåglar. Leena Meriläinen påminner om att skydda sig för fästingar genom att använda långärmade tröjor och långa byxor samt att se till att byxbenen inte släpper in oönskade kryp när man rör sig på fästingtäta områden.
– Det är också bra att varje kväll kolla såväl barn som vuxna för att se om man hittar fästingbett.

Forskarrapporten publicerades i marsnumret i tidningen Microbiology.

Läs också:
Borreliapatienter på jakt efter vård
Borreliasymptom utreds inte tillräckligt
Patienterna som glömdes bort
Alla diffusa symptom tyder inte på borrelios
Fästingarna sprider sig norrut