Hoppa till huvudinnehåll

X3M

När ankdammen inte räcker till

Uppdaterad 12.03.2015 15:58.
Bildtext Malin Valtonen hittade sin man av en slump. På en ö. I Malaysia.

Är ankdammen för liten? Myteriet träffade två finlandssvenska flyttfåglar som valde att bo utomlands ett tag – en hittade kärleken, den andra sökte äventyr.

Finlandssvenskar verkar gärna packa väskan och flytta utomlands. Det visar siffror från år 2013. Sverige är huvudmålet, men ibland kan flyget ta en längre än så.

Semesterresan till Asien förändrade hennes liv

Ankdammen i svenskfinland är ganska liten och det känns nog skönt att komma utanför den och träffa människor man inte har någon koppling till.

― Malin Valtonen

Malin Valtonen från Ekenäs var lite trött på sin vardag. Hon hade flyttat till Malmö för att studera, men hon sökte nya utmaningar. En tre månaders resa till Sydostasien kunde inte ha kommit vid en bättre tidpunkt. Men resan som endast skulle räcka tre månader blev längre än så.

- Allt var egentligen en slump. Det var häftiga monsunvindar vid den här tiden på året och vi som var ute på en båttur blev så sjösjuka att vi måste styra in mot land och hamnade på en strand som vi egentligen inte hade planerat att besöka. Vi hann bara sätta oss ner på närmaste restaurang då jag märkte att på den här ön finns det ju en massa långhåriga snygga “karar”, säger Malin.

En av dessa långhåriga män som arbetade på ön var Isa.

- Han jobbade med dykning så det blir inte mer klichémässigt än så här, säger Malin.

Efter att ha lämnat ön kunde Malin inte sluta tänka på Isa och till slut bokade hon om hela sin resa och åkte tillbaka till honom. Men efter ett tag tog pengarna slut och Malin måste återvända hem. Men efter att ha jobbat en sommar åkte hon tillbaka till Sydostasien och träffade Isa igen.

- Jag måste lära känna honom lite först, kolla vad han duger till. Men det gick riktigt bra. I dag är vi gifta, säger Malin.

Under sitt tredje besök till Malaysia valde Malin att endast stanna på ön där de träffades för första gången. Malin utbildade sig till dykare och började jobba med det för att fördriva tid på ön.

- Man kände sig ganska avskärmad från resten av världen. Och många här hemma frågade när jag ska komma hem och skaffa mig ett riktigt liv.

Kulturchocken var också stor. Hon lärde känna en helt ny kultur och fick ett nytt liv i ett muslimskt land på andra sidan jordklotet.

- Det är ett stort steg att vara borta från vänner och familj under en så lång tid. Du måste bygga upp ditt eget nätverk och det krävs ganska mycket. Men man växer hemskt mycket och jag lärde känna mig själv betydligt bättre.

Enligt Malin kan den finlandssvenska gemenskapen vara för liten, och därför satsar många på att åka utomlands.

- Ankdammen i Svenskfinland är ganska liten och det känns nog skönt att komma utanför den och träffa människor man inte har några kopplingar till.

Malin är i dag 24 år gammal och bor tillsammans med sin man Isa i Ekenäs. Det är i år fyra år sedan hon åkte iväg till Sydostasien för första gången.

Åkte på utbyte – hittade ett jobb

Då en möjlighet att åka på utbyte i Nya Zeeland öppnade sig för 26-åriga Sonja Schalin förra sommaren bestämde hon sig för att pröva sina vingar på andra sidan jordklotet. Planen var att hon skulle studera på andra sidan jordklotet för att sedan komma hem och fortsätta arbeta eller studera. Men alltid går det inte som planerat.

- Jag skulle inte kalla mig en impulsmänniska. Jag har alltid planerat alltíng noggrant på förhand och haft en plan för mitt liv.

Sonja Schalin
Bildtext Sonja i Nya Zeeland.

Men den här gången gick hon på känsla. Sonja hade planerat att komma tillbaka till Finland i januari och flygbiljetten hem var redan bokad. En kort resa till Australien från Nya Zeeland fick henne ändå att tänka om.

- Hemma i Finland fanns det egentligen inget som väntade på mig. Till slut tänkte jag att jag inte har något att förlora på det här, så jag valde att stanna och flytta till Melbourne i Australien.

Nu kan Sonja titulera sig själv ”sustainability consultant” på ett företag som har kontor på alla platser som hon har kallat hem under det senaste året – Helsingfors, Auckland (i Nya Zeeland) och Melbourne.

Satsa på din arbetsansökan

Att få jobb på andra sidan jorden är inte lätt. Sonja måste bevisa för arbetsgivarna att hon har något att erbjuda som australiensarna inte har. Hon måste alltså skriva en väldigt bra arbetsansökan för att komma i närheten av de jobb hon ville ha.

Sonja Schalin
Bildtext Sonja Schalin.

- För det första tänkte jag att jag är en kvinna och kvinnor är i allmänhet lite mer blygsamma än män då det kommer till att berätta hur bra man är som arbetstagare, därför använde jag en massa fina adjektiv då jag beskrev mig själv. Och för det andra som finländare så tonar man ofta lite ner på hur bra man är - här ska man definitivt bara visa hur fina saker man har gjort under sitt liv.

Men arbetsansökan var inte den enda kulturchocken. Livet i Melbourne har så mycket mer att erbjuda än vardagen i Helsingfors.

- Jag tror nog på att man kan skapa just ett sådant liv som man vill ha var som helst i världen, men här är det mycket lättare att ha en massa hobbyn. I Melbourne inleder man inte en konversation med att fråga vad personen jobbar med utan man fokuserar mera på vad personen gör på fritiden.

Mitt nya land

Malin Valtonen deltog år 2013 i TV-serien Mitt nya land. I det här klippet kan ni se hur det såg ut på ön. Säsong två av Mitt nya land sänds på Yles kanaler under våren.

Programmet är inte längre tillgängligt
Mitt nya land
Mitt nya land - Spela upp på Arenan

Läs också:
Finlandssvenskar flyttar gärna utomlands

Mer om ämnet på Yle Arenan