Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Småspararna förlorar miljoner då Talvivaara säljs

Från 2015
Uppdaterad 05.04.2016 10:37.
Sora malmhögar i Talvivaara i januari2015
Bild: Yle/Anna Savonius

Försäljningen av Talvivaaragruvan i Sotkamo kommer att innebära en av de värsta förlusterna i historien för de finländska småspararna, säger Antti Lahtinen, vd för Aktiespararnas centralförbund.

– Det här arrangemanget omfattar inte de små aktieägarna alls och värdet på småspararnas aktier blir noll om också moderbolaget går i konkurs, säger Lahtinen.

Antti Lahtinen, Aktiespararnas Centralförbund
Bildtext Antti Lahtinen
Bild: Yle/Antti Lempiäinen

På torsdagen blev det klart att den brittiska placeraren Audley Capital Advisors köper gruvan i Sotkamo av talvivaara Sotkamos konkursbo. Audleys andel av gruvan blir 85 procent och den finska statens 15 procent.

– Flera småplacerare förväntade sig nog att få vara med i den nya helheten, säger Lahtinen.

Lahtinen uppskattar att Talvivaarakonkursen är bland närhistoriens största bakslag för småplacerarna. I det här skedet är det ännu svårt att uppskatta hur stora summor det kommer att handla om.

– Men det handlar som minst om tiotals, om inte hundratals, miljoner.

Lahtinen anser att det är mycket sannolikt att också moderbolaget Talvivaara kommer att gå i konkurs. Han säger också att han skulle vara beredd att granska informationsförmedlingen angående Talvivaaras aktieemission år 2013. Då framstod det som att pengarna skulle räcka men redan efter ett halvt år berättade bolaget att det har ekonomiska svårigheter.

– Det skulle vara bra att ännu en gång gå igenom all information för att ta reda på vad som egentligen sades och vad sanningen bakom orden egentligen var.

Läs också:
Vapaavuori om Talvivaara: För tidigt att dra en lättnadens suck
Drabbade av Talvivaara: Det enda vi har kvar är utsikten
Talvivaara: Verksamheten kan sannolikt fortsätta
80 riksdagshus med spillvatten - vad ska Talvivaara göra?
Näringsminister Jan Vapaavuori om statsbolaget Solidium och läget vid Talvivaara gruva.

Diskussion om artikeln