Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Biologiska mediciner effektiva mot reuma

Från 2015
Uppdaterad 23.03.2015 18:01.
En arm blir vaccinerad.
Bildtext Biologiska mediciner ges med spruta under huden eller intravenöst.
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Det blir vanligare med så kallade biologiska läkemedel i vården av reumatism. Enligt reumatolog Susanne Ekblom-Kullberg ger medicinerna goda resultat, och hon råder patienter som är oroliga för eventuella biverkningar att åtminstone våga pröva.

– De biologiska medicinerna har revolutionerat vården för dem som lider av svår reuma och det har visat sig att de kan ha en mycket dramatisk respons, säger Ekblom-Kullberg.

De flesta patienter som får sådana här mediciner mår utmärkt.

De biologiska reumamedicinerna Humira och Remicade hörde till de allra mest sålda läkemedlen i Finland år 2012, och antalet patienter som tar den här typen av mediciner har ökat drastiskt i början av 2010-talet, enligt Reumaförbundet.

Det som kan leda till oro bland patienterna är däremot att medicinerna sänker immunförsvaret, och därmed höjer risken för infektioner samt hjärtsvikt och tuberkulos. Kullberg manar ändå till lugn.

– Det lönar sig i alla fall att pröva på ifall den traditionella medicineringen inte fungerar. Man kan alltid sluta ta de här medicinerna ifall de inte är lämpliga. De flesta patienter som får sådana här mediciner mår utmärkt.

För att patienten ens ska kunna få ett recept på biologiska mediciner måste läkaren först ha konstaterat att de traditionella läkemedlen – till exempel metotrexat som är en form av cellgift – inte ger önskad effekt. Det här beror på att medicinerna är märkbart dyrare än de traditionella medicinerna, och kostar omkring 15000 euro per år och patient. Patienten får ändå en stor del av de här kostnaderna täckta av FPA.

Varför biologiska?

De biologiska läkemedlen kallas ibland levande mediciner, vilket beror på deras aktiva substans framställs ur biologiskt material, såsom levande celler eller vävnader. Då en inflammation blossar upp i kroppen produceras en stor mängd budbärarmolekyler, eller cytokiner, och de biologiska medicinerna motverar deras inflammationsframkallande effekt. Därför lindras inflammationen, och smärtan eller stelheten minskar eller försvinner.