Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu ska skattefifflarna fast

Från 2015
Uppdaterad 14.03.2015 15:59.
Krögare Niklas Engblom driver Bar 9
Bild: Yle/Johannes Tabermann

Skatteverket synar restaurangerna i fogarna noggrannare än någonsin i år, i ett försök att stävja den växande svarta ekonomin. Kring tio procent av restaurangbranschens omsättning försvinner på grund av skattefiffel.

Den riksomfattande intensivkontrollen inleddes i februari och pågår i drygt ett år. Målet är att minska på skattebrotten, som beräknas utgöra upp till tio procent av hela restaurangbranschens omsättning. Det handlar om kring 260 miljoner euro i uteblivna skatter.

- Målet är att bli helt av med den växande svarta ekonomin inom restaurangbranschen, vilket hjälper de hederliga företagarna, säger Pia Ansamäki som är överinspektör vid Skatteförvaltningen.

- Bra att det görs mera kontroll, det är verkligen välkommet, säger i sin tur krögare Niklas Engblom.

Skattestyrelsen
Bildtext Skatteförvaltningens intensivkontroll pågår i drygt ett år.
Bild: Yle

Vi äter allt fler skattefria måltider

Den svarta ekonomin upprätthålls genom att man säljer svart och inte bokför all försäljning eller betalar ut löner svart och låter bli att betala lagstadgade arbetsgivaravgifter.

- Kontrollen görs genom att myndigheterna besöker restauranger och att skatterevisorer går igenom restaurangernas bokföring, säger Ansamäki.

Hur många restauranger man ska kontrollera under det kommande året vill Skatteverket inte avslöja. Kontroller sker ändå i hela landet.

Enligt Skatteverkets uppfattning är det här ett växande problem inom restaurangbranschen.

- Den ökade mängden restauranger med låg lönsamhet tyder på att allt fler inte uppger alla sina inkomster åt skattemyndigheterna, säger Ansamäki.

Ekonomiska krisen sänker tröskeln för fiffel

Enligt en utredning från Skatteverket, har mängden skattebrott ökat stadigt de sex senaste åren, hand i hand med den förvärrade ekonomiska krisen i Finland och resten av Europa.

En målare arbetar
Bildtext Ungefär vart sjunde företag i Finland har gjort sig skyldigt till skattefusk.
Bild: Mika Kanerva

Kring femton procent av alla företag i Finland har någon skatteskuld. Totalt är det frågan om 671 miljoner euro. Vanligast är det mindre företag som har små skatteskulder.

Problemet är störst inom bygg-, transport-, hotell- och restaurangbranschen.

Enligt Pia Ansamäki, överinspektör vid Skatteverket, är det sannolikt att mängden skattebrott ökar, när fler företagare då känner sig ekonomiskt pressade. Några helt entydiga bevis finns ändå inte

- Skattefiffel förekommer också när det råder högkonjunktur och det finns större inkomster som borde beskattas, påpekar Ansamäki.

Vad anser då restaurangägarna - är myndigheternas kontroll för stor eller för liten?

"Fiffel förekommer inom alla branscher"

Krögaren Niklas Engblom har fullt upp med att betjäna sina lunchgäster inne på Bar nr. 9 i Helsingfors. Det tjocka matoset och sorlet av hungriga kunder fyller krogen. Engblom, som har lång erfarenhet som krögare, hinner ändå svara på några frågor mellan varven.

Krögare Niklas Engblom driver Bar 9
Bildtext Krögaren Niklas Engblom tror att det svåra ekonomiska läget lockar fler att fiffla med skatterna.
Bild: Yle/Johannes Tabermann

- Det är verkligen välkommet med mera kontroll. Det är ett faktum att grå ekonomin förvränger konkurrenssituationen också inom vår bransch, säger Engblom och torkar svetten som lackar i pannan.

Personalkostnaderna och de andra kostnaderna är rätt höga i Finland, tror du att det här lockar många inom restaurangbranschen att ta genvägar i form av skattefiffel?

- Säkert, möjligheten finns. Men jag ser inte att det här skulle vara unikt eller ens typiskt för min bransch. Samma problem finns nog inom alla branscher.

Enligt Skatteverkets beräkningar utgör den svarta ekonomin kring tio procent av hela restaurangbranschens omsättning. Låter det här mycket eller lite?

- Det låter nog mycket, men stämmer säkert.

Tror du att det svåra ekonomiska läget gör att tröskeln för att försöka smita under skatter blir lägre bland restaurangägare?

- Säkerligen. I svåra tider börjar många söka genvägar för spara in på kostnaderna.

Krögaren Niklas Engblom om största fallgroparna inom branschen - Spela upp på Arenan

Kunderna bidrar till att upprätthålla den svarta ekonomin

Kunderna bär också ett ansvar, genom sina konsumtionsval. Det gäller därför att vara prismedveten för att inte bidra till att upprätthålla den svarta ekonomin bland restauranger.

Hur billig kan en måltid eller en öl vara för att det ska finnas skäl att misstänka att det ligger skattefiffel bakom. Enligt Engblom är det omöjligt att säga exakt.

- Det finns ingen klar gräns. Det beror på många olika faktorer; priset på råvarorna, hur hög hyran är, personalkostnader. Men visst börjar man fundera lite när någon säljer pizza för fem euro. Jag vet ju hur kostnadsstrukturen ser ut, men inte kan jag säga några absoluta summor.

Pizza.
Bildtext En pizza som kostar fem euro är sällan bakad med rent mjöl i påsen.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Krögaren Niklas Engblom har själv varit med om en eller två kontroller från myndigheterna under det senaste året.

- Myndigheterna kommer in och gör stickprovskontroller. De granskar bland annat om man ger kvitton åt kunderna, att alla papper och tillstånd är i ordning och att personalen fyller alla krav.

Har myndigheterna haft något att påpeka om dina restauranger?

- Nja, nej, inte i våra fall. Allt har gått bra.

Skatteförvaltningens intensivkontroll inom restaurangbranschen görs i samarbete med Polisen, Tullen, Regionförvaltningsverken och Valvira.