Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU trappar upp kampen mot terrorismen på nätet

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Dator med internetanslutning
Bild: Yle

EU går in för mer systematisk sållning på internet för att bekämpa terrorismen. Det här beslöt EU-ländernas inrikesministrar på sitt möte i Bryssel på torsdagen.

Samtliga EU-länder kommer nu att ta i bruk ett verktyg som den europeiska polismyndigheten Europol har skapat. Det är frågan om en databas som gör det möjligt att effektivt upptäcka och således även registrera misstänkta terrorister och jihadist-organisationer

Med hjälp av databasen ska man systematiskt kunna registrera webbsidor, profiler, bloggar, olika sociala medier och IP-adresser som används för att befrämja terrorism.

Många terrornätverk rekryterar sina medlemmar på nätet och det vill man nu komma åt, sade Finlands inrikesminister Päivi Räsänen (KD) till Yle efter inrikesministrarnas möte.

- Terrornätverkens aktivitet på nätet är ett enormt problem. De flesta jihadister som åker till Syrien för strida har rekryterats på nätet och det är också på nätet som man uppmuntrar dessa att utföra terrordåd. Därför krävs det snabba åtgärder för att förhindra det, säger Räsänen.

Förutom det nya verktyget och ett utökat samarbete mellan medlemsländerna kommer EU också att fördjupa samarbetet med internetoperatörerna.

Inrikesminister Räsänen säger att beslutet att intensifiera jakten på jihadister på nätet är helt i linje med Finlands målsättningar. I Finland är det Centralkriminalpolisen som kommer att vara den myndighet som ansvarar för att databasen fungerar.

Tanken är den nya databasen ska tas i bruk inom EU i juli i år.