Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön vill ha turister från Asien

Gata i Hongkong
Bildtext Framtidens turister kommer från Asien?

Kimitoön är en av de första kommunerna som satsar på kinesiska webbsidor.

- Ur Finlands synvinkel har Asien just nu och framöver mest potential. Asien har mest människor som kommer att börja resa snart, säger Benjamin Donner, turismchef i Kimitoöns kommun.

De kinesiska webbsidorna är ett första steg i att locka turister från Asien till Kimitoön. Senare i vår kommer researrangörer från Kina att besöka Kimitoön och så småningom hoppas man få till stånd ett samarbete mellan de två ländernas researrangörer.

Fanny Shi, Benjamin Donner, Maija Pirvola och Tri Börman
Bildtext Fanny Shi, Benjamin Donner, Maija Pirvola och Tri Börman tror starkt på turister från Asien

Salo och Kimitoön hand i hand

Intresset för Asien extra fart tack vare en gemensam resa som representanter för Salo stad och Benjamin Donner gjorde till Salos systerstad Wuhan.

Med sig på resan hade de bara en video och en enkel broschyr om regionen men de kinesiska researrangörerna nappade direkt.

Nu har Salo och Kimitoön också fått upp ögonen för varandra och både då det gäller inhemska och utländska turister kommer Salo och Kimitoön i fortsättningen att jobba ihop.

Övernattningar i Finland 2013

Ryssar 1,6 miljoner
Svenskar 531 000
Japaner 206 000
Kineser 143 000

(Källa: Visit Finland)

- Ingendera av oss har några jättestora dragplåster men båda har deltidsboende, havet, skogarna, cykelvägar, vandringsleder och så förstås de två nationalparkerna förklarar Maija Pirvola från Salo stads företag Yrityssalo.

Mörker går att sälja

För att förstå vad de asiatiska turisterna vill ha och för att få all information om regionen översatt anlitar kommunen Kimitoöborna Fanny Shi och Tri Börman.

Bild av nattlig stjärnhimmel.

Fanny kommer från Kina men har bott över tjugo år på Kimitoön. Tri kommer från Indonesien och har bott ett par år i Västanfjärd.

- Tystnaden lugnet och vädret! Det är det asiater vill uppleva när de kommer till Finland. Och fast finländare inte riktigt tycker om mörkret så går mörkret nog att sälja åt asiaterna! säger Tri Börman.

I länder det är varmt och soligt mest hela tiden så är sommar inte något speciellt. Däremot är mörker, stjärnhimmel, höststorm och snö väldigt annorlunda och exotiskt, förklarar Tri och Fanny.

- Den annorlunda kulturen, naturen, den rena luften och allt man kan göra här är också trumfkort säger Fanny.

Fanny Shi har redan översatt ungefär hundra sidor till kinesiska och Tri kommer under våren att börja jobba med att tillsammans med företagare i regionen sy ihop olika paket med aktiviteter.

"Tur att det finns 1,4 miljarder kineser"

Riktigt hur mycket asiatiska turister man väntar sig till Kimitoön och Salo är svårt att säga.

- Det är för tidigt med siffror, säger Benjamin Donner. Det här är en långsiktig satsning.

Största utmaningen är att också andra fina destinationer i Europa har insett vilken potential Asien utgör.

- Men som tur så finns det 1,4 miljarder kineser, säger Benjamin Donner.