Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ska Trä-Anttila i Lojo rivas eller inte?

Från 2015
Uppdaterad 13.03.2015 11:27.
Bildtext Den här bilden är inte från Trä-Anttila i Lojo, Men så här kan det gå där. (Arkivbild)
Bild: Yle/Alva Liljeroth

Framtiden för den historiskt värdefulla byggnaden Trä-Anttila i Lojo centrum invid kyrkan är oklar. Ägaren yrkesutbildaren Luksia har inte råd att renovera huset, och med tanke på Lojo stads många fastigheter i dåligt skick är knappast staden intresserad av att ta hand om huset heller.

Trä-Anttila, som är en skolbyggnad från år 1917, såldes av Lojo stad till yrkesutbildaren Luksia år 1995.

Huset har förfallit och i går (12.3) diskuterade Lojo och Luksia husets framtid.

Beslut i vår?

Chefen för samkommunen Luksia, Jouko Lindholm, vill inte berätta några detaljer om diskussionerna, som kommer att fortsätta under våren för att man sedan ska komma fram till vad som ska hända med Trä-Anttila.

I diskussionerna mellan Luksia och Lojo stad utreder man om någon av de här parterna eller någon tredje part kunde ha användning av huset.

Men Luksia har inte möjlighet att i någon större utsträckning satsa pengar på det förfallna huset, som inte längre används av Luksia för undervisning sedan ungefär ett år tillbaka, säger han.

- Om det blir finansiering, kommer den i huvudsak utifrån.

Grundrenovering krävs

Alternativet att renovera byggnaden diskuterades nog på torsdagen. En renovering kan enligt vissa utredningar kosta upp till fem miljoner euro, berättar Lindholm, eftersom huset är i så dåligt skick att det krävs en omfattande grundrenovering, om man bevarar huset.

Ett av många problem är inomhusluften.

Problemen växer i gamla hus

Varför har då Luksia låtit byggnaden förfalla?

Nog har huset reparerats alltemellanåt, svarar Jouko Lindholm.
- Men delvis kommer det överraskningar, vilket är vanligt med gamla hus. Inte är det här det enda huset som har problem med inomhusluften i Finland. Med gamla hus är det så att problemen börjar i något skede, och så växer de så småningom.

Föreningar kräver att huset bevaras

Lindholm anser att huset i sig har ett historiskt värde, men frågan är om någon kan ha användning av huset med tanke på vilket skick det är i.

Föreningarna Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät och Lojosamfundet kräver att huset renoveras eftersom de anser det vara värdefullt.

Lojo har redan många dåligt skötta fastigheter

Det finns ett fullmäktigeinitiativ om att Lojo stad borde utreda vad som borde göras med det skyddade huset Trä-Anttila. Kulturnämnden arbetar på ett utlåtande som sedan ska till stadsstyrelsen.

Med beaktande av att Lojo har många fastigheter som borde renoveras, är det knappast sannolikt att staden är intresserad av att köpa Trä-Anttila och rusta upp huset.

Lojo stad äger nästan hälften av samkommunen Luksia.

Skolbyggnaden Trä-Anttila uppfördes åren 1916 och 1917 och blev den första finskspråkiga samskolan på den västnyländska landsbygden med namnet Lohjan yhteiskoulu. Byggnaden har influenser från jugendstilen. Byggnaden utvidgades år 1925.