Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Grodda frön

Från 2015
Uppdaterad 15.03.2015 17:28.
Groddar i groddlåda.
Bild: Svenska Yle

Förutom att groddar är nyttiga och smakrika är de också ett estetiskt tillskott i maten. Det är lätt att grodda frön och alternativen är många - det är bara att välja färg och smak!

Grodda frön

Instruktioner

I burk

Det enda man egentligen behöver för att grodda frön är en glasburk och en silduk eller tunn kökshandduk. Tänk bara på att låta fröna rinna av riktigt ordentligt, så det inte ligger kvar vatten på botten av burken.

  1. Blötlägg fröna över natten i en glasburk.
  2. Sila bort vattnet genom en silduk eller tunn kökshandduk. Det bästa brukar vara att fästa silduken runt burken med en gummisnodd och ställa burken upp och ned i diskstället för att droppa av ordentligt.
  3. Låt burken stå på diskbänken, utom räckhåll för direkt solljus.
  4. Skölj groddarna två gånger varje dag och låt dem rinna av ordentligt.
  5. Groddarna är klara efter 3-5 dagar. Förvara dem i kylskåpet och skölj dem en gång om dagen. Håller i ca tre dagar. Om de börjar bli slemmiga är det dags att göra nya.

I groddlåda

En groddlåda ger lite fräschare och krispigare groddar. Ofta kommer groddlådorna med flera brickor, så man kan ha några olika sorter i olika stadier på gång samtidigt.

  1. Bred ut fröna på brickorna.
  2. Häll på vatten.
  3. Låt brickorna stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Skölj dem några gånger om dagen tills de är klara, 3-5 dagar.
  4. Förvara de färdiga groddarna i kylskåpet och skölj dem varje dag. Håller i ca tre dagar.

Se också artikeln Groddarna är nyttigast.