Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barn riskerar att insjukna i mässling efter ebolaepidemin

Från 2015
Uppdaterad 13.03.2015 09:01.
Barn vaccineras i Freetown i Sierra Leone i november 2004.
Bild: EPA / THOMAS SCHULZE

Fallen av mässling kan närapå fördubblas i de länder som har drabbats värst av ebolaepidemin och därför är det viktigt att vaccineringarna körs i gång igen.

Barn i Västafrika riskerar att insjukna i mässling efter att ebolaepidemin har avtagit, visar en undersökning som publiceras i tidskriften Science.

Fallen av mässling ökar ofta efter humanitära kriser på grund av flyttningsrörelser, fattigdom och avbrutna vaccineringsprogram. Forskarna bedömer att hundratusentals barn nu har blivit utsatta för mässling och andra sjukdomar som går att förebygga med hjälp av vaccin, och att tusentals barn kan dö om en tillräckligt stor mässlingsepidemi bryter ut.

Efter 18 månader av kaos i hälsovården bedömer forskarna att en mässlingsepidemi skulle kunna smitta omkring 227 000 personer i stället för 127 000 personer.

Utbrott av mässling har redan rapporterats i Sierra Leone, Liberia och Guinea som drabbats värst av ebola. Hälsovårdsorganisationer planerar massvaccineringar i området den här våren.

Över 10 000 har dött i ebola

Samtidigt har ebolaepidemin nu skördat över 10 000 människoliv, uppger Världshälsoorganisationen WHO.

Liberia har drabbats värst med sina 4 162 dödsfall. I Sierra Leone har 3 655 dött i sjukdomen, medan Guinea har bekräftat 2 187 döda.

Också Senegal, Nigeria och Mali har drabbats av sjukdomen, och en handfull fall har nått USA, Spanien och Storbritannien.

Totalt har över 24 000 fall av ebola registrerats.