Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Janukovytjs män begår mystiska självmord i Ukraina

Från 2015
Uppdaterad 13.03.2015 10:24.
Bildtext Viktor Janukovytj

Tre av den före detta ukrainske presidenten Viktor Janukovytjs allierade har hittats döda på bara två veckor. Fallen utreds som självmord.

Före detta guvernören i industristaden Zaporizjzja i sydöstra Ukraina, Oleksandr Peklushenko, hittades död i sitt hem på torsdagen. Han hade en skottskada i nacken. Polisen undersöker fallet som självmord.

I början av veckan hittades Stanislav Melnik, en före detta medlem i Janukovytjs Regionernas parti, död i sitt badkar efter att ha skjutit sig själv med ett gevär. En tredje Janukovytj-allierad, Mykhaylo Chechetov, dog för två veckor sedan efter att ha fallit ner från sin lägenhet på 17:e våningen i Kiev, som det hette.

Alla tre var medlemmar i Janukovytjs parti och utreddes för en rad brott.

Peklushenko, som också var före detta parlamentsledamot, var med i en brottsutredning misstänkt för att ha krossat pro-EU-protester i Zaporizjzja. Melnik och Chechetov var åtalade för maktmissbruk, och Chechetov också för att ha försökt stoppa de protester som slutligen tvingade Janukovytj att avgå.

I februari 2014 avsattes Viktor Janukovytj av Ukrainas parlament, som ett resultat av de så kallade Euromajdan-protesterna. Janukovytj och flera av hans nära medarbetare lever i exil i Ryssland.