P-H. Nyman har gått bort
Borgåprofilen Per-Henrik ”P-H.” Nyman har gått bort efter en längre tids sjukdom. Hans kolleger och vänner minns honom med värme.
Journalisten och politikern Per-Henrik "P-H." Nyman (6.3.1927–11.3.2015) blev 88 år gammal. Han avled i onsdags efter en längre tids sjukdom.
Nyman var stadsdirektör i Borgå 1982–90, chefredaktör för Borgåbladet 1974–1982 och gjorde karriär som riksdagsledamot för Svenska folkpartiet 1987–90.
Dessutom jobbade han med teve för Yle och fungerade som programchef vid lokalradion i Borgå 1953–1960. Här kan du höra Nyman referera Lasse Viréns historiska guldlopp under OS i München 1972.
"Hans sinne för humor gjorde honom lättillgänglig"
Socialdemokraten Kaj Bärlund, före detta Borgåpolitiker, riksdagsledamot och miljöminister, kände P-H. Nyman väl. De jobbade tillsammans inom politiken och Borgå stads förvaltning i många år.
Bärlund minns honom som en kollega och vän.
– Vi såg väldigt lika på saker och ting och därför var det lätt att samarbeta med honom. Det gällde till exempel konsensussamarbetet inom kommunalpolitiken i Borgå och Mauno Koivistos presidentvalskampanj, säger Bärlund.
Bärlund säger att han uppskattade Nyman mycket som en aktiv och djärv liberal politiker. Han beskriver Nyman som en personlighet som hade haft många järn i elden också innan sin tid som Borgåpolitiker.
Enligt Bärlund kan man säga att Nyman onekligen var en av de viktigaste politikerna inom Borgås närhistoria.
– Han hade ett väldigt utåtriktat sinnelag. Han var bra på att ha och göras med människor och hade också ett sinne för humor som gjorde honom lättillgänglig.
"Journalisten gick aldrig ur honom"
Tora Mattheiszen, nyhetschef på tidningen Östnyland, hör till dem som jobbat tillsammans med P-H. Nyman vid Borgåbladet.
Borgåbladet hade en av sina glansperioder under Nymans tid som chefredaktör 1974–1982. Tidningen gick framåt under hans ledning, menar Mattheiszen.
– Han var en av de bästa journalister jag någonsin har jobbat med. Han var väldigt kunnig, tuff och orädd, och vågade sätta ner foten och ryta till fastän han också var insyltad i politiken, säger hon.
Nyman var inte den första chefredaktören som Mattheiszen upplevde som ung journalist, men det var under honom hon fick sin första fasta anställning.
Hon minns honom som en krävande och tuff chef.
– Men vi kom alltid bra överens och han stödde mig till hundra procent. Jag tyckte väldigt mycket om honom och han var nog en fadersgestalt för alla som jobbade på Borgåbladet. Alla respekterade honom.
Mattheiszen säger att hon länge träffade Nyman, också under hans sjukdomstid. Hon beskriver honom som klartänkt och en flitig tidningsläsare som alltid hade starka åsikter om vad redaktörerna gjorde.
– Journalisten gick aldrig ur honom, konstaterar hon.
"Han var en öppen och human stadsdirektör"
Landskapsrådet och Samlingspartisten Kimmo Kajaste hör till P-H. Nymans långvariga vänner. De har varit lokalpolitiker i Borgå och presidentvalselektorer samtidigt, och lärde också känna varandra på ett personligt plan.
Kajaste minns P-H. Nyman som en öppen och human stadsdirektör. Han var social begåvad och lätt att närma sig. Det gick bra för Borgå under hans styre.
– Han var alltid beredd att ta avvikande åsikter i beaktande. För att man ska få något gjort inom politiken måste man acceptera att andra inte tänker på samma sätt som en själv, säger Kajaste.
– P-H. och jag var inte alltid överens politiskt, men vi förstod åtminstone att man också kan ha sådana knasiga åsikter.
Kajaste och Nyman hade också en hel del gemensamt. Nyman var chefredaktör i Borgå och Kajaste var chefredaktör för Samlingspartiets tidning Nykypäivä i Helsingfors.
Journalistiskt var de ofta av samma åsikt, även om de inte var det inom politiken.
– Han stödde Mauno Koivisto och jag stödde Harri Holkeri, skrattar Kajaste. Och vad gäller ekonomi hade jag oftast en hårdare linje än P-H.
Kajaste säger också att de respekterade varandras modersmål. Sådär som Borgåbor ofta gör blandade de mellan svenska och finska, utan att närmare tänka på vad som sades på vilket språk.
"Hade man olika åsikt så hade man det"
SFP:aren och före detta Borgåpolitikern Stig Bäcklund hade en nära kontakt med Nyman under många års tid.
De satt i Borgåfullmäktige och -stadsstyrelsen samtidigt och bodde grannar i ungefär tio år. De hörde också till samma parti och var med i Pensionärsförbundets styrelse vid samma tidpunkt.
– Jag minns P-H. med stor värme och nu också med saknad. Han var ganska stark i sina åsikter och jag delade inte dem alltid, men han var också lätt att ha att göra med, säger Bäcklund.
– Han var inte heller långsint, utan hade man olika åsikt så hade man det och så gick man vidare. Han var en pålitlig politiker och en bra stadsdirektör.
Bäcklund beskriver P-H. Nyman som väldigt påläst, både som stadsdirektör och som politiker. Inom SFP-lägret stod han ganska långt vänsterut.
– Exempelvis såg han det som en förmån att betala skatt. Blev det problem, ja, då kunde man samla in lite mer skatter. Samtidigt var han också en seriös beslutsfattare som såg till helheter och fattade hållbara beslut.
Också Bäcklund säger att Nyman hade en stor betydelse för Borgå. Kulturlivet och Borgås historia var saker han ansåg viktiga och kunde också kritisera andra politiker då de inte ville ställa upp i kulturella sammanhang.
För Nyman var ändå konsensus viktigt. Han hade goda kontakter till olika politiska läger och skapade på det viset en bra sammanhållning i Borgå.
– Han var väldigt en hjärtlig person, fastän han kunde vara vass och kritisk ibland. Han var inte en sådan man började titta snett på utan man kom lätt över meningsskiljaktigheter.