Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Raseborg behöver ett handbollsgymnasium"

Från 2015
Uppdaterad 13.03.2015 13:47.
Ulrica Isaksson och Egon Blomqvist i Fredagssnack 13.3.2015
Bild: Yle/Bubi Asplund

Egon Blomqvist förespråkar ett handbollsgymnasium i Raseborg och Ulrica Isaksson litar inte på valkompassen. Bland annat det blir klart i Fredagssnacket.

Fredagssnackarna har svaret på de flesta frågor. Gymnasiernas framtid i Västnyland, lösare tyglar inom det militära och riksdagsval är samtalämnena den 13 mars.

”Satsa på handbollsgymnasium”

Gymnasiereformen strandade men det betyder inte att gymnasierna i Västnyland kan fortsätta som förut. Ulrica Isaksson efterlyser riktigt stora förändringar inom gymnasievärlden.

- Det ekonomiska läget gör att något måste göras. Det att gymnasiereformen strandade är bara ett sätt att köpa lite mer tid.

Egon Blomqvist är på samma linje och kastar fram en tanke om att grunda ett handbollsgymnasium i Raseborg.

Fel kandidat i valkompassen

Riksdagsvalet närmar sig och metoderna för att hitta den ultimata riksdagskandidaten är många. Isaksson har bekantat sig med Yles valkompass, men verkar inte vara helt övertygad att kompassen fungerar.

- Det var intressant att se vilka frågor som fanns med. Mitt resultat i valkompassen var ganska överraskande. Jag vet inte om det betyder att jag är flummig. Det kanske inte heller är så lätt att göra en sådan här kompass.

Flaggan i topp på valdagen

Blomqvist förundrar sig över riksdagskandidater som verkligen inte ger en bra bild av sig i Yles valgalleri. Han är lite road men inte det minsta imponerad.

- På Facebook har jag sett de roligaste, eller kanske de mest tafatta, offren. Vad är nyttan med att de här skulle bli invalda.

Våra fredagssnackare har liknande valbeteende och föredrar att rösta på den egentliga valdagen.

- Jag har till och med stått i valbåset och funderat vem jag ska rösta på, säger Blomqvist.

Snackarna är också båda in på samma linje när det gäller stämningen i vallokalen.

- Det ska vara lite högtidligt. Man ska inte skämta bort det.

”Låt beväringarna äta”

Nylands brigad har gått inför att ge beväringar som rycker in i armén en mjukare start. Bland annat ska beväringarna få ta emot besök redan under första veckoslutet.

Isaksson ger tummen upp för att brigaden numera ser till att beväringarna ges tid att äta ordentligt.

- De gör så mycket fysiskt arbete. Om de inte hinner äta blir ingenting bra.

Blomqvist kommenterar tjänstgöringen på ett mera allmänt plan och konstaterar att han uppskattar den praxis som är rådande inom det militära.

- Värnplikten och utbildningen har förändrats mycket de senaste tio åren. Armén börjar vara den enda plats i samhället där det är ordning och reda.

Fredagssnack podcast

17:36

Effektivera!

Diskussion om artikeln