Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greklands Tsipras optimistisk, EU:s Juncker bekrymrad

Från 2015
Uppdaterad 13.03.2015 15:54.
Alexis Tsipras , Jean-Claude Juncker
Bild: Yle

Greklands premiärminister Alexis Tsipras och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker diskuterar Greklands lånearrangemang i Bryssel i dag. Diskussionerna hoppas kunna leda till att spänningarna mellan Grekland och övriga euroländer ska minska.

EU-kommissionens ordförande Juncker vill få löften om att Grekland verkligen uppfyller den överenskommelse som euroländernas finansministrar enades om den 20 februari.

Efter beslutet att förlänga det nuvarande låneprogrammet med fyra månader har förhandlingar mellan lånegivarna och Grekland stampat på stället. Grekland har kritiserats för att ha slösat tid och inte genomfört de åtgärder parterna kommit överens om.

Samtidigt har det också förekommit hård ordväxling mellan vissa euroländer och Grekland, bland annat mellan Tyskland och Grekland efter att Alexis Tsipras krävde Tyskland på krigsskadestånd.

- Jag är inte nöjd med utvecklingen de senaste veckorna, sade Juncker under en kort presskonferens i Bryssel i dag. Han tillade ändå att han nu kommer att försöka hitta en lösning genom att diskutera med sin vän Alexis.

- Jag utesluter ett misslyckande, och jag tror vi kan hantera motgångar och komma fram till en lösning, sade Juncker.

Grekland premiärminister Alexis Tsipras verkade vara på gott humör och framträdde avslappnat. Han sade att han är optimistisk.

- Finns det politisk vilja så är allt möjligt, sade Tsipras.

Tidigare på morgonen höll Tsipras en presskonferens tillsammans med Europaparlamentets talman Martin Schultz. Tsipras sade då att Grekland redan har börjat förverkliga de åtaganden som har ställts som villkor för att landet ska få stöd.

Europaparlamentets talman, den tyska socialdemokraten Martin Schulz, uppmanade i sin tur Tsipras att försöka minska på spänningarna mellan Grekland och vissa euroländer och att lösa missförstånd.

Senast i slutet av april ska EU och Internationella valutafonden ta ställning till ifall Grekland genomfört de reformer landet lovat. Om Grekland uppfyller villkoren får landet den sista låneutbetalningen före utgången av juni.