"Engagera dig i de ungas nätvärld"
De vanligaste kränkningarna på sociala medier är elaka kommentarer, säger Olle Cox, som är projektledare för "Schysst på nätet" inom ideella organisationen Friends i Sverige. Också det att barn och ungdomar känner sig utanför - exkluderade - är en kränkning som ökar just nu.
Friends jobbar förebyggande mot mobbning och kränkningar inom förskolor, skolor och idrottsrörelsen. Enligt Cox visar forskningen att kränkningar på och utanför nätet hör ihop.
- Är du utfryst och utanför i skolan, så är det klart att du också är det på sociala medier. Cox menar att påhoppen och elakheterna på nätet egentligen inte ökar, utan de är på samma nivå som inom skolvärlden. Men situationen är ändå bekymmersam.
Vuxna måste närma sig barnens liv på nätet
- Barn och unga skall givetvis inte mobbas och kränkas någonstans, utan det är klart att vi vuxna behöver ta ansvar också för livet på nätet.
Hur ska vi då göra för att vakna upp till verkligheten? Det är många av oss som inte har en susning om vad våra barn egentligen sysslar med bakom sina plattor, mobiler och datorer.
- I grund och botten, säger Cox, handlar det om ett individuellt ansvarstagande. Vi måste som vuxna bestämma oss för att hålla koll också på denhär delen av barnens liv, och det betyder att vi behöver skaffa oss kunskap om det som vi inte ännu vet någonting om.
Ställ frågor och bry dig om
- Här är ju barnen och de unga själva en jättefin kunskapskälla. Ställ frågor direkt till dem, för då gör du nämligen samtidigt en sak som både forskningen stöder och som vi på Friends tycker är bra. Helt enkelt att du visar intresse för deras liv på nätet. Bara det i sig ökar sannolikheten för att de kommer till dig om någonting olustigt händer. Om vi inte vet hur de använder och rör sig på nätet, kommer det att bli väldigt svårt för oss vuxna att hitta redskap som vi kan använda när det krisar sig. Men om vi visar att vi har lite kunskap, nyfikenhet och engagemang har vi allt att vinna.