Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Hårt pressade unga behöver mera stöd

Från 2015
Uppdaterad 13.03.2015 17:42.
ungdom
Bildtext Många ungdomar behöver vägledning och hjälp med att återfinna motivationen och hitta klara mål.

Många ungdomar går ut nian utan att veta hur de ska klara sig ute i samhället. Det skulle helt klart behövas mera studiehandledning och vägledning i alla former genom hela skoltiden, säger verksamhetsledaren Peter Rollin vid Sveps Ungdomsverkstad.

- Det är lite motstridigt. Samtidigt som man talar om ett livslångt lärande, om att utveckla och utbilda sig hela tiden så ska man samtidigt vara väldigt effektiv, målmedveten och ha planer. Man ska studera med hårt takt och snabbt ut i arbetslivet. Pressen som det här medför känner ungdomarna av. Balansen kan vara svår att hitta, säger Rollin.

På Sveps Ungdomsverkstad i Helsingfors finns ungdomsarbetare och socialtränare som hjälper den unga att hitta sin väg i livet. Man kan få hjälp med att skriva arbetsansökningar, hitta arbetsprövningsplatser eller med ansökningsblanketter och annan byråkrati.

- På Sveps finns exempel av alla slag. De som presterat väldigt duktigt i skolan och i studierna. Men just presterat, inte riktigt njutit av det. Så finns det de som helt enkelt inte klarar sig i skolan.

Ingen vits att stiga upp

Cecilia Fonselius, 21 hör till dem som klarade sig bra i skolan. Hon började i gymnasiet men märkte fort att det inte var rätt ställe för henne. Hon bytte riktning och blev medieassistent i stället, grundade egen firma och sökte jobb. Snabbt märkte hon att konkurrensen var för hård. Det var i det här skedet av livet som allt rasade.

Mitt liv har stabiliserats och jag har klara mål. Jag vet vad jag vill. Tidigare visste jag inte att jag inte visste.

- Jag var arg på mig själv och trodde att något var fel med mig, att jag inte var tillräckligt bra. Tanken på att stiga upp och gå i duschen kändes jobbig. Allt kändes tomt och lönlöst. Jag hittade inte jobb och kom inte in i den skolan jag ville fortsätta studera i. Ingenting gick som jag hade tänkt, minns Fonselius.

I stället började hon att festa och blev till slut deprimerad. Efter ett tag fick hon höra om Sveps via en vän och så småningom återfick hon tron på sig själv hittade realistiska mål i livet.

- Det värsta är att inte veta vart man är på väg, när man inte har någonstans att vända sig. Sen när man äntligen hittar någon att tala med och någon som lyssnar i stället för att bara säga att det fixar sig, blir det så mycket lättare.

Med facit i hand var det en bra sak att tvingas tänka om säger Cecilia Fonselius.

- Jag vill fortsätta studera och tycker om att arbeta med kundbetjäning. Mitt liv har stabiliserats och jag har klara mål. Jag vet vad jag vill. Tidigare visste jag inte att jag inte visste.

Stödinsatser i ett tidigt skede

Ända sedan 90-talets depression har ungdomsarbetslösheten stigit och trenden ser ut att fortsätta. Ungdomsarbetslösheten har under hela 2000-talet varit dubbelt så hög jämfört med arbetslösheten hos den övriga befolkningen i Finland. Problemet är utbrett i hela Europa, arbetslösheten bland de unga beräknas kosta EU-länderna över 150 miljoner euro per år.

Det blir dyrt för samhället om ungdomar är omotiverade och arbetslösa. Därför är det viktigt att beakta de personliga behoven hos ungdomarna i skolan och stöda dem i ett tidigt skede, säger verksamhetsledaren Peter Rollin vid Sveps Ungdomsverkstad.

- Det behövs stöd och handledning från samhället sida. Alla får det tyvärr det inte hemifrån.

Hör mer om ämnet i Familjeliv lö. 14.3 kl. 9:03, repris må. 16.3 kl. 11:03 eller lyssna på podcasten av programmet.

Mer om ämnet på Yle Arenan