Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Grönt ljus för föremålsarkiv

Från 2015
Uppdaterad 14.03.2015 14:23.
Dan Lindholm, museichef, står bland museiföremål i Museibyråns utrymmen
Bildtext Museichef Dan Lindholm får flera föremål att sköta om.
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

Lojo museum flyttar sina samlingar till Leiras-fastigheten i Ekenäs.
Sammanlagt 6 museer deltar i det unika konceptet.

I april börjar Lojo museum flytta sina samlingar till landskapsmuseets utrymmen i Ekenäs.
Sammanlagt 30 000 föremål ska kategoriseras.

Museiföremål, Museibyråns utrymmen
Bildtext Föremålen sorteras i gruppet
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

- Det handlar om allt från brandbilar till småskruvar, textilier och fotografier, berättar amanuens Leena-Maija Halinen.
Den största mängden föremål flyttas i höst.

Lojo stadsfullmäktige beslöt i februari att det lokala museets samlingar ska flyttas. Beslutet beseglade förverkligandet av Västra Nylands regionala föremålsarkiv.

Leena-Maija Halinen är mycket nöjd med det som ska bli Lojo-samlingarnas nya hem i Björknäs i Ekenäs. Utrymmena fungerar och uppfyller museikraven. Hyran är också billigare. Möjligheten att diskutera med kolleger är tacksam och viktig.

- Det här kommer att vara fruktbart och göra mycket för samarbetet mellan våra museer.

Unikt koncept

Det regionala föremålsarkivet är fortsättningen på ett samlingspolitiskt program som färdigställdes 2010. Projektet främjar också de mål som Museiverket har formulerat angående en förenhetligad förvaltning av samlingarna.

- Föremålsarkivet har diskuterats länge och på många håll men aldrig blivit av. Vi talar då om samlingar som ägs av flera organisationer men förvaras under samma tak. Vi är först med det i Ekenäs och unika i Finland, konstaterar museichef Dan Lindholm stolt.

Till de yrkesmässigt skötta och involverade museerna i Västra Nyland räknas Fiskars museum, Hangö museum, Karkkila-Högfors bruksmuseum, Lojo museum, Vichtis museum samt Västra Nylands landskapsmuseum.

Därtill har flera museer som som upprätthålls av stiftelser eller föreningar fattat beslut om att flytta sina samlingar till föremålsarkivets så kallade samlingshotell.

Många modeller

Föremålsforskare Lena Dahlberg presenterar en lång rad med köksstolar som troligtvis blir ännu längre då nya exemplar kommer in.

Utrymme för stolar i Museibyrån
Bildtext Många stolar får nytt hem i Ekenäs
Bild: Yle/Robert Ehrnsten

- Men Lojo har rosa lappar på sina och vi vita på våra så de blandas inte samman. Västra Nylands landskapsmuseum har äldre föremål än Lojo musem, deras samling är nyare. Där ser man också en skillnad.

Museichef Dan Lindholm från Västra Nylands landskapsmuseum visar runt i den hall som kan rymma en samlingsutställning.

- Tanken är att öppna dörren för allmänheten och samtidigt sporra ett intresse för nutidsdokumentation. Vanligtvis är ju ett arkiv en instans som gömmer undan föremål. Vi vänder på steken och gör tvärtom.

Men inte förrän år 2017. Innan dess ska många flyttlådor ha burits in och packats upp.

Mycket att fixa

Då så många museers samlingar nu samsas under samma tak växer också behovet av föremålsvård och konservering.

Det blir nu aktuellt att knyta en konservator till föremålsarkivet, i form av en egen företagare som hyr in sig och vars tjänster museet köper.

Inget av museerna i regionen har för tillfället en egen konservator.

- Vi har också samarbetat med yrkeshögskolan Metropolia i Dickursby och skolans linjer för konservering och inredningsplanering. Studerande har kommit med fina idéer för hur den publika verksamheten och utrymmena kunde utformas. Jag hoppas att vi kan förverkliga planerna, säger Dan Lindholm.

Med god tur kan föremålsarkivet bli ett nytt regionalt turistmål.

Radio Vega Västnyland: Museibyråns utrymme - Spela upp på Arenan

Läs också

Diskussion om artikeln