Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansinspektionen kommenterar inte insidermisstankar

Från 2015
Skyskrapa
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Varken Finansinspektionen, Helsingfors Fondbörs eller Fortum vill kommentera uppgifterna i dagens Aamulehti om att Fortums storaffär var känd på förhand på marknaden.

Fortum meddelade på fredag eftermiddag att bolaget säljer sin eldistribution i Sverige för 6,6 miljarder euro - det handlar alltså om en av de största företagsaffärerna i Finlands historia.

Enligt Aamulehti visste marknaden om affären redan innan den tillkännagavs, och tidningen skriver att det också syntes i handeln med Fortum-aktien. Den var den mest omsatta aktien på Helsingforsbörsen på fredagen, och handeln med den var omfattande också på onsdag och torsdag.

Enligt Aamulehti kände börsmäklarna till köpesumman på förhand.

Kommenterar inte enskilda fall

Finansinspektionen, som övervakar Helsingfors Fondbörs, vägrar kommentera enskilda fall, men säger att alla stora affärer granskas rutinmässigt.

- Alltid då det gäller betydande resultatvarningar, företagsaffärer eller avtal granskar vi börshandeln per automatik, säger Sari Helminen på Finansinspektionen.

Bland annat kollar man hur stora affärer som har gjorts med det aktuella företagets aktier före affären, och hur värdet på aktierna har utvecklats, säger Helminen.

- Om vi ser något misstänkt ber vi alltid om en utredning av företaget, säger hon.

Det var känt att Fortum planerade sälja

Helsingforsbörsen vägrar också att uttala sig om enskilda fall. Där understryker ändå direktör Susanna Tolppanen att det fanns rikligt med information om Fortums planerade affär på marknanden.

- Men vi för givetvis alla insidermisstankar vidare till Finansinspektionen, säger hon.

Vi kommenterar inga rykten - det är beskedet från Fortum. Det har länge varit känt att vi håller på att avstå från eldistributionsverksamheten, påpekar kommunikationschef Helena Aatinen.

Diskussion om artikeln