Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Landsvägarna allt gropigare

Från 2015
Uppdaterad 14.03.2015 19:27.
Gropar på lappad väg.

De finländska landsvägarna är i allt sämre skick. Orsaken är pengabrist och förmånliga snabbreparationer som gjorts de senaste åren har bara förvärrat läget.

Vägunderhållet skulle behöva mer pengar, uppskattningsvis 100-200 miljoner mer än i nuläget.

Vid Tavastehus stad säger man att vägarnas tillstånd har förändrats radikalt.

- Vintern har varit exceptionell, det har varit både köld- och plusgrader och det har funnits mycket vatten på vägarna. Vatten, sand och vinterdäck är rena giftet för vägkonstruktionerna, säger Markus Lahtinen vid affärsverket som sköter vägarna för Tavastehus stad.

De ytreparationer som gjorts på vägarna hjälper endast tillfälligt. Egentligen borde många vägar byggas om grundligt, men det är dyrt.

Var femte väg kan vara i dåligt skick om tre år

Väganslagen har redan länge varit otillräckliga. Vändpunkten kom år 2012, då vägnätet inte längre kunde hållas i lika gott skick som tidigare. Det visar en rapport från december i fjol, som framställts av en parlamentarisk arbetsgrupp.

Den takt som det finländska vägnätverket förfaller i ser ut att leda till att var femte väg om tre år är i dåligt skick. Det är dubbelt fler än år 2013.

Att reparera alla farleder, det vill säga vägarna, järnvägarna och vattenlederna, skulle kosta över 2,4 miljarder euro - nästan lika mycket som varje år används för andra stadiets utbildning.

Också trafikminister Paula Risikko (Saml) medger att det inte har funnits tillräckligt med pengar för att underhålla vägarna.

- Väganslagen har inte varit tillräckligt stora, det är helt klart. Det skulle behövas 150 miljoner euro mer per år och 50 miljoner för indexhöjningen. Jag litar på att vägarna får pengar, men hur mycket det blir återstår att se, säger Risikko.

Risikko tycker ändå det bådar gott för framtiden att den parlamentariska gruppen har gjort utredningen om vägarnas skick.

Risto Mattila, Yle uutiset

Läs också:
Vintern ställer till det för vägarna