Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

”Jag skulle först delta med en annan låt”

Från 2015
Uppdaterad 15.03.2015 00:48.
Sångaren Måns Zelomerlöw.
Bildtext Måns Zelmerlöw.
Bild: Janne Danielsson/SVT

Melodifestivalsvinnaren Måns Zelmerlöw hade först tänkt delta i tävlingen med en låt han själv skrivit. Hans skivbolag hade som tur andra tankar.

Svenska sångaren Måns Zelmerlöw säger att han i somras började fundera på att medverka i Melodifestivalen igen, det hade ändå gått sex år sedan han senast tävlade på scenen. År 2008 hette låten Hope and glory, året innan Cara Mia.

Han började skriva låtar tillsammans med andra låtskrivare och hade till slut en låt han kände att han vill tävla med. Då han presenterade sin låt för sitt skivbolag så konstaterade de att det var en bra sång, men de hade en ännu bättre tävlingslåt åt honom.

- De spelade Heroes för mig och jag kände att här är den. Det här är låten jag ska köra.

Vad var det med Heroes som fångade dig?

- Den känns modern och ny. Den har ett fantastiskt budskap om att alla kan vara hjältar och kan göra någonting. Det går väldigt mycket hand i hand med vad jag försöker göra i Afrika. Jag har en stiftelse som finansierar tre skolor i Sydafrika och en i Kenya.

Det faktum att Heroes är en liten utmaning att sjunga tyckte Måns dessutom om. Den går lågt i verserna och högt i refrängerna.

Upptagna veckor innan finalen

De två senaste veckorna sedan Måns gick vidare till final från den fjärde deltävlingen har hans tid gått åt dels till övningar och dels till att ge intervjuer och att synas i medier.

- Framför allt tränade jag massor så att jag skulle vara i toppform i finalen och sjunga bättre än någonsin.

Har du hört vem som representerar Finland i Eurovisionen?

- Men visst är det punkbandet som gör en låt som är 1.27 minuter lång? Det är helt otroligt roligt! Man vet aldrig vad Finland kommer att skicka. Jag har inte hört låten utan bara läst om den men jag tycker det är fantastiskt att Finland ställer sig bakom den.

Måns Zelmerlöw kommer att representera Sverige i den andra deltävlingen i Eurovision song contest den 21 maj. Finland tävlar i den första semifinalen den 19 maj och final blir det lördagen den 23 maj.

Läs också: Måns Zelmerlöw vann Melodifestivalen