Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kritiken mot sfp hårdnar i Österbotten

Från 2004

Kommunalvalet i Malax blir tufft för sfp. Det kunde de partiaktiva själva konstatera då partiordförande Jan-Erik Enestam besökte kommunen i går kväll.

Tjugofyra kandidater ställer upp för sfp i Malax, mot 35 för de övriga partierna. Det är anmärkningsvärt eftersom nittio procent av invånarna i kommunen är svenskspråkiga. Även i dagens Hufvudstadsbladet framkommer det att missnöjet med sfp är utbrett i Österbotten. Enligt tidningen har två av sfp:s fullmäktigeledamöter i Malax gått över till centern, medan sdp har två tidigare sfp:are på sin kommunalvalslista.

Också i andra österbottniska kommuner har sfp-politiker bytt parti. Enligt Malaxpolitikern Gustav Vesterkvist, som intervjuas i Hufvudstadsbladet, har sfp förvisso gjort mycket för svenskan i Finland, men han konstaterar samtidigt att det finns annat än språkfrågor i världen. Enligt hans mening har sfp bland annat glömt bort näringslivet.

Sfp-kretsens vice ordförande Mikaela Björklund är inte oroad över avhoppen. Hon tror att många har bytt parti av personliga orsaker, till exempel för att konkurrensen inom partiet har blivit för hård.
(Av Susanne Nylund-Torp)