Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Död sillval flyter omkring i Oslofjorden

Från 2015
sillval
Bild: Norska kustbevakningen

Den norska kustbevakningen har försökt sänka en död sillval i Oslofjorden genom att spränga den. Försöket gjordes natten till söndagen men trots att explosionen åstadkom ett stort hål i valens buk, flyter den fortfarande.

Sillval
Bild: Norska kustbevakningen

Tidigare hade man försökt sänka valen med flera ton grus, men utan att lyckas med det heller. Kustbevakningen fäste säckar med totalt 17 ton grus vid valens kropp, och försökte på det sättet få den att sjunka.

Besättningen på den norska kustbevakningens fartyg Nornen har för avsikt att göra en ny sprängning under söndagens lopp. Det brådskar med operationen eftersom valen börjar ruttna och lukta illa.

Valen dök upp utanför Hvalsund på ön Hvaler i onsdags, och var då vid liv. Den bogserades ut på djupare vatten, men påträffades igen på fredag morgon utanför Fredrikstad.

Sillvalen (Balaenoptera physalus) är en art i familjen fenvalar. Den är nära släkt med blåvalen och är världens näst största djurart. På norra halvklotet kan vuxna hannar bli 18 till 24 meter långa, honorna är lite större. Sillvalen väger mellan 40 och 70 ton.