Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Anders Mård: Skämten kring Putins frånvaro tryter

Från 2015
Uppdaterad 16.03.2015 12:24.
Vladimir Putin
Bild: EPA/MIKHAIL KLIMENTIEV / RIA NOVOSTI / POOL

Det är väldigt tyst kring Rysslands president Vladimir Putin. Han har fortfarande inte visat sig offentligt.

Det surrar allt fler och allt intensivare rykten i och utanför Ryssland om Putin och hur det står till med honom. Presidenten som vanligtvis framträder i TV nästan dagligen har nu varit försvunnen i en och en halv vecka.

Men Putin ska enligt Kreml nog arbeta och regera: Ryssland har på beordran av Putin själv inlett en omfattande militärövning i Norra ishavet. Enligt vad försvarsminister Sergej Sjojgu uppgav i förmiddags deltar nästan 40 000 soldater i övningen.

Manövern omfattar också 50 krigsfartyg ur Ishavsflottan - däribland 15 ubåtar - plus 110 flygplan. Avsikten är att testa flottans beredskap, och försvarets förmåga att kalla in extra styrkor från det inre av Ryssland.

Enligt Sjojgu kräver de nya utmaningarna och hoten en ständig höjning av försvarsförmågan.

Bild: Alexey Druginyn / EPA

Spekulationerna blir allt färggrannare

Gissningarna är många och vilda - mycket handlar om hälsa (infarkt, cancer, ryggproblem, operation mm.), att han är död och att älskarinnan fött barn i Schweitz.
Regelrätt maktkamp hör också till spekulationsfavoriterna.

Det som är säkert är att Putin, 62, senast visade sig offentligt den 5 mars då han mötte Italiens premiärminister Matteo Renzi. Efter det finns inga säkra uppgifter på vad han gjort eller var han befinner sig.

Kirgizistans president väntar i S:t Petersburg

I dag borde Putin infinna sig i S:t Petersburg för att träffa Kirgizistans president Almazbek Atambajev. Atambajev anlände till mötesplatsen redan i söndags.

Det har inte uppgetts vilken tid presidenterna ska träffas, men enligt Kreml ska mötet äga rum senare under dagen. Kreml har enligt obekräftade uppgifter meddelat att mötet kommer att hållas såsom planerat.

I början av veckan förväntas Putin också delta i festligheterna under årsdagen för Rysslands annektering av Krim.

Det statliga plan som Putin ofta flyger med landade i staden före klockan åtta lokal tid i morse, uppger Flightradar som bevakar flygtrafiken. Det är oklart om Putin befann sig ombord på planet.

Anders Mård, Svenska Yles medarbetare i S:t Petersburg - hur ska det tolkas om Putin inte visar sig i dag?

Kreml i Moskva
Bild: Yle/Jyri Lyytikkä

- Situationen är i så fall mycket märklig och det är nog ett dåligt tecken. Skämten kring hans frånvaro börjar i så fall nog tryta och det pekar på allvarligare saker, eventuellt maktkamp.

Vad tror du, får vi se Vladimir Putin i offentligheten i dag?
- Okunskapen är total och alla är beroende av informationen som inte kommer, säger Mård.

Faktum är enligt Mård att presidenten är borta och det är intressant att se hur systemet, som presidenten byggt upp, fungerar i hans frånvaro.

- Det finns tecken på att Kreml paralyseras. Det är ett klart tecken på hur svagt och direkt farligt systemet är - att allt hänger på honom, säger Mård.

Hur rapporterar ryska medier om det här?

- Det är mycket tyst i de statliga tv-nyheterna, där får man nästan ingen information. Det nyaste budet är att Putin lider av influensa och vilar upp sig på landsbygden, men presidentens talesman vill inte kommentera saken längre, säger Mård.

Diskussion om artikeln