Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Energiveckan fokuserar på gas

Från 2015
Uppdaterad 16.03.2015 13:48.
Westenergy
Bildtext Westenergy

När intresset för gas växer i Europa växer förhoppningarna på den inhemska och förnybara biogasen i Finland. Gas är huvudtema på Energy week i Vasa.

Experter inom energi och energiproduktion samlas i Vasa denna vecka när den fjärde upplagan av Energy week börjar.

Robert Olander, marknadsföringsdirektör på teknologicentret Merinova och projektdragare för Energy week.
Bildtext Robert Olander, marknadsföringsdirektör på teknologicentret Merinova och projektdragare för Energy week.

I utbudet finns återkommande evenemang som energi- och miljöseminariet och Vaasa Wind Exchange men också helt nya inslag. Ett av dem är Sales café.

- Cirka hundra personer diskuterar hur ingenjörer ska bli mera inriktade på försäljning och få in det tekniken och i teknikutbildningarna. I Finland är vi innovativa men dåliga på att sälja, säger Robert Olander, projektdragare för Energy week.

Vasa föregångare inom biogas

Energiveckan största tema i år är gas. I Europa finns starka målsättningar att bygga upp ett gasnätverk och då dyker det upp möjligheter för de finländska teknologiföretagen.

Naturgasen behöver LNG-terminaler och med tiden blir det möjligt att inom trafik och energiproduktion övergå till gas. Och det öppnar dörrar även för inhemska företag.

- Förhoppningsvis kan en ökad förbrukning av naturgas bli en portal för biogas, som kan vara inhemskt och fullständigt förnybart bränsle. I själva teknologin finns stora möjligheter för våra företag, säger Olander.

I Vasaregionen finns långa traditioner av biogas. Stormossen var en av de första anläggningarna i Europa som började göra biogas av hushållsavfall. Regionen är en föregångare inom gas, säger Olander.

Arrangörerna väntar 3000 deltagare till Energy week.

Läs också:
Sorteringskampanj ska ge mer biogas till Vasabussar