”Det rör sig väldigt lite pengar i finländsk friidrott”
Klubbyten är inte lika vanliga inom friidrott som inom många andra idrottsformer. I Finland verkar den vanligaste orsaken till klubbyte vara tränarna. En bra tränare drar till sig idrottare, säger IF Raseborgs verksamhetsledare Glenn Lignell.
Glenn Lignell säger att det inte rör sig särskilt mycket pengar inom den finländska friidrotten. Lignell gästade Sportmåndag 16.5.2015.
Han säger att de starkaste argumenten till föreningsbyten kan vara tränare eller att en idrottare kan komma med i ett stafettlag i den nya klubben.
- Det är ytterst få föreningar i Finland som har möjlighet till sådana ersättningar som skulle ge orsak till att byta klubb, säger Glenn Lignell.
Oliver Helander lämnar inte friidrotten
Den 17 år gamla spjutkastaren Oliver Helander representerar IF Raseborg i friidrott, men BK-46 från Karis är hans klubb i hans andra bravurgren handboll. För tillfället studerar han och spelar handboll i svenska Alingsås.
Alingås Handbollsklubb spelar i Sveriges högsta serie Elitserien och Helander har nu lovats en plats i klubbens första lag. På klubbens hemsida står det att Oliver Helander nu har gjort sitt slutliga grenval och att valet faller på handboll.
Glenn Lignell håller inte riktigt med det här resonemanget.
- Senaste vecka diskuterade vi med Olivers föräldrar. Åtminstone den här sommaren tror jag att han nog kastar spjut, säger Lignell.
Helander kommer sannolikt att delta i 19-åringarnas junior-VM i sommar. Handbolls- och spjuttalangens kondition torde vara på topp.
- Klart är att handboll är nummer ett för Oliver nu under vintern och i Alingsås tränar han väldigt bra i juniorlaget och ännu bättre i herrlaget. Därför har det egentligen inte funnits något behov för någon annan träning under vintern, tror Lignell.
Våren är bra
Många idrottsformer har redan tagit steget från träningshallarna ut i vårterrängen. Golfarna, paddlarna, orienterarna, ryttarna och cyklisterna tränar redan för fullt utomhus.
Glenn Lignell säger att också friidrottarna gärna tränar ute.
- De har nu varit ett halvår inne i hallarna, så de kommer nog gärna ut. Det är utan vidare en fördel att man kommer ut och kan börja träna ute i god tid.
Han konstaterar att friidrott i första hand är en utomhusgren, med vissa undantag dock.
- Till exempel stavhopp är ju en gren som är väldigt känslig för vindar, så stavhopparna kanske många gånger hoppar bättre inomhus än utomhus.
