Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

När polisen inte hinner tar väktarna över

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Tero Haikara intervjuas av Spotlight
Bildtext Tero Haikara, Gothia Protection Group
Bild: YLE/ Antti Lempiäinen

Den privata säkerhetsbranschen har vuxit kraftigt under 2000-talet. Men det handlar inte bara om väktare som vi möter i köpcentrum. En ny gren av säkerhetsbranschen gör bland annat brottsutredningar.

- Vi använder samma metodik som polisen och då kan vi använda sådana arbetsmetoder som polisen har begränsade resurser till i dag, berättar Tero Haikara, ansvarig för Gothia Protection Group i Finland.

- Det gäller till exempel teknisk övervakning och spaning.

Tusentals brott förblir olösta

Polisernas antal minskar och polisen syns mindre i samhället. Speciellt på landsbygden, där avstånden är långa, är polisen allt mer fjärran, medan privata säkerhetsbolag vaktar egendomen.

I städerna är det väktare som håller ordning i köpcentrum, i tåg, spårvagnar, sjukhus och till exempel kontorsbyggnader.

juho berg, tuomo kamppinen, hannes mäkipernaa
Bildtext Väktare har blivit en allt mer allmän syn i samhället
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Polisen klagar över bristande resurser vilket syns framförallt inom brottsutredningen.

Medan polisen rapporterar om tusentals olösta brott som en följd av resursbristen, kan den privata säkerhetssektorn använda ny teknologi och också lägga ner så många timmar som behövs för att lösa ett fall.

Kommissarie Mika Jylhä vid Österbottens polisinrättning berättar i TV-programmet Spotlight i Yle Fem att bara inom hans område finns 7000 brottsanmälningar, där man har en misstänkt, men man hinner inte ta itu med fallet.

- Vi har ett lager på sju tusen olösta fall, suckar kommissarie Mika Jylhä.

Privata brottsutredningar

Gothia Protection Group är ett säkerhetsbolag som på sin hemsida berättar att företaget utför brottsundersökningar.

-Det är kunden som äger materialet och bestämmer om vårt bevismaterial ges till polisen eller inte. När det gäller grova brott är vi direkt skyldiga att meddela polisen, samt om polisen kräver det, säger Haikara.

- När myndigheter utreder så blir allting offentligt, när vi utreder något så blir det väldigt sällan offentligt. Detta är ett av de största skälen till att privata utredare används överhuvudtaget, säger Tero Haikara.

Privata utredare kan syssla med avancerad brottsutredning, som till exempel bevisprovokation.

Vi använder samma metodik som polisen och då kan vi använda sådana arbetsmetoder som polisen har begränsade resurser till i dag

- Bevisprovokation är ett utredningsmoment. Det här är ett verktyg i verktygslådan, påpekar Haikara på Gothia Protection Group.

I hurudana situationer använder ni bevisprovokation?

-Ifall du nu skulle sälja era företagshemligheter...en ganska intressant möjlighet skulle då vara att ta kontakt och fråga om du vill sälja dom. Då har vi utfört en bevisprovokation, beskriver Tero Haikara.

Är polisen en konkurrent?

- Inte alls.Vi samarbetar med polisen. I Sverige är vår verksamhet redan etablerad, men här i Finland är verksamheten ny och då kan det ibland uppstå diskussion om vår roll.

Läs också:
Polisens resurser räcker inte till

Spotlight om den privata säkerhetsbranschen på tisdagen den 24 mars i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan