Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den dansande teckenspråkstolken

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Teckentolkare framför Måns Zelmerlövs vinnarbidrag Heroes i Melodifestivalen.
Bildtext Tommy gestaltade också Måns Zelmerlöws vinnarbidrag Heroes.
Bild: Skärmdump

Den mest kända teckenspråksartisten just nu är Tommy Krångh, som blivit ett viralt fenomen sedan han tolkade Melodifestivalen i lördags. Alla älskar honom, och folk har till och med friat.

- Det känns jätteroligt och spännande, men det är lite ovant, säger Tommy när vi ringer upp honom på hans jobb i Örebro.

Han har försökt jobba som vanligt men det är svårt eftersom många vill ha tag på honom efter helgens succé.

- Jag blir väldigt berörd av alla kärlekshälsningar jag fått. Folk vill gifta sig med mig, folk är kära i mig och det är jätteroligt att folk uppskattar det jag gjort. Jag har hållit på med det här länge, så att få bekräftelse är jätteroligt, så klart.

Att bli teckenspråksartist

  • Du måste kunna teckenspråk
  • Du måste vara trygg, och även konstnärlig i ditt språk.
  • Du måste våga bryta gränser och våga släppa loss för att kunna gå in och förmedla känslan i en låt.
  • Du måste våga ha roligt när du jobbar, för det syns när du har det. "Om jag har en glädje när jag jobbar syns det att jag också älskar det" säger Tommy.
  • Alla har sin egen stil. Du behöver inte göra som Tommy som är extremt uttrycksfull, du kan hitta ditt eget sätt att förmedla, som är precis lika bra.

Redan under finalen dök det upp en massa kommentarer angående Tommys teckenspråkstolkande. Många tyckte han var den riktiga stjärnan, och ville skicka honom till Wien istället för någon av artisterna.

Tommy Krångh

Teckenspråksgestaltning

Orsaken till uppståndelsen kring Tommy är att han inte bara teckenspråkstolkade, han uppträdde med en egen akt, och det kallas egentligen teckenspråksgestaltning.

- Vårt mål är att den som inte hör ska uppleva mer än bara själva innehållet i låten. Det är inte en tolkning utan det är mer än så. Vi gör ett nummer så man ska få en total upplevelse av bidraget, säger Tommy.

Innan Tommy gestaltar en låt förbereder han sig noga. Han lyssnar på låten och försöker läsa så mycket om den som möjligt för att förstå budskapet i musiken och texten.

- Jag provar olika översättningar för att se hur jag får fram budskapet på rätt sätt. Jag spelar också in olika varianter och tittar på dem och bollar idéer med andra personer.

Tommy och de andra teckenspråkstolkarna besökte också arenan där melodifestivalen hölls, för att lyssna och känna in stämningen, och på så sätt få in ännu mer känsla i låten.

- Jag funderar också över hur jag kan använda kroppen för att visa att det är ett visst tempo i låten. Och så tittar jag på artistens rörelsemönster och plockar in en bit av det så att publiken kan se kopplingar.

Uppfinner nya ord

I teckenspråksgestaltning händer det ibland att man uppfinner nya ord. Det kan behövas för att visa ord som till exempel "groupie" (som ett av årets bidrag hette).

- Det är det som är så speciellt med gestaltning, för man skapar kanske nya varianter av teckenspråk och ändrar om och vrider på språket så det inte ser ut som vanligt teckenspråk som man använder i en konversation, säger Tommy.

Vad Tommy ska göra med sin nya kändisstatus är oklart. Han har ett fast jobb som han gillar och kommer knappast börja jobba på ESC som en stor sidoakt, men visst har han fått en hel del förslag, till exempel att medverka i ett humorprogram (som han tyvärr inte kan säga något mer om just nu).

- Jag har fått flera förfrågningar om att delta i olika program, men jag vet inte vad jag ska göra. Vi får väl se vart det leder.

Kolla in Tommys fantastiska teckenspråksgestaltningar här under.

Mer om ämnet på Yle Arenan