Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från Downton till vita duken

Från 2015
Uppdaterad 17.03.2015 14:31.
Lily James som Askungen i Disneyfilmen Cinderella.
Bildtext Lily James fortsätter att skrida nedför vackra trappor. Från Downton Abbeys vackra miljöer har hon tagit steget in i Askungens sagolika värld.
Bild: Disney Enterprises

Under fem säsonger har överklassfamiljen Crawley och deras tjänstefolk fängslat tv-publiken. Serien har gett upphov till diskussioner om allt från genren och klassperspektivet till modet. Och nu har skådespelarna börjat dyka upp på bio.

Lily James som Askungen och Sophie McShera som Drisella i Disneyfilmen Cinderella.
Bildtext Lily James och Sophie McShera i "Askungen".
Bild: Disney Enterprises

Förra veckan hade "Cinderella" premiär - Kenneth Branaghs version av Askungen. En klassisk saga med spektakulära dräkter, magiska förvandlingsnummer, tre elaka kvinnor och en stilig prins. Och i centrum för allt detta en ung flicka som är lika vacker som hon är god. Till och med mössen älskar älskvärda Ella.

Men vem är skådespelerskan som ser så bekant ut? Och har man inte sett även den ena styvsystern någonstans tidigare?

Lily James som Lady Rose MacClare i Downton Abbey.
Bildtext Lily James som Lady Rose i "Downton Abbey".
Bild: Nick Briggs
Sophie McShera som Daisy i Downton Abbey.
Bildtext Sophie McShera som Daisy i "Downton Abbey".
Bild: Nick Briggs

Och visst har man det – såväl Lily James som Sophie McShera har stigit in i det kollektiva tv-medvetandet via den brittiska tv-serien ”Downton Abbey”.

James i rollen som den godhjärtade men bångstyriga rikemansdottern Rose och McShera som den hyggliga och allt mer ambitiösa kökspigan Daisy.

Herrskap och tjänstefolk

För James´ innebär Branaghs film att hon tar steget från biroll till huvudroll, medan McShera får prova på ett belysa även den andra sidan av klassperspektivet.

Det som kvarstår är att bägge fortsätter karriären med en film som i likhet med "Downton" håller fast vid såväl det förflutnas air av glamour som mötet mellan samhällsklasser. Ett möte som skapar den typ av underdog-perspektiv som publiken aldrig upphör att älska.

Och så har vi förstås det här med modet. Och då avses inte enbart det mod som Askungen ständigt uppmanas ge prov på, utan även det konkreta modet. På pressvisningen delades det ut broschyrer om en ny kollektion "Cinderella"-inspirerade nagellack och den blåa klänningens smala liv har redan gett upphov till en intensiv debatt: ÄR bilden fotoshoppad eller ÄR Lily James verkligen så smal?

Lily James som Askungen i Disneyfilmen Cinderella
Bild: Disney Enterprises

Nej, den är inte fotoshoppad. Och jo, hon är smal – men inte riktigt så smal.

Slutresultatet har uppnåtts med hjälp av effektiva korsetter. Något James antagligen är van vid efter att i åratal ha svept genom Downton-korridorerna iklädd snäva kreationer.

Michelle Dockery som Lady Mary Crawley i tv-serien Downton Abbey.
Bild: Nick Briggs

Korsetterna har visserligen börjat lämna Downton i takt med att berättelsen passerat 1920-talet, men det betyder inte att klänningarna blivit mindre eleganta.

Michelle Dockery i filmen Non-Stop.
Bild: Myles Aronowitz

Åtminstone inte om man tittar på den kyliga skönheten Mary som spelas av Michelle Dockery. Det är hennes klädsel som genomgått de mest markanta förändringarna genom seriens lopp. Allt för att vara i samklang med den aktuella eran.

Men det är först i samband med att hon flyttat över till bioduken som hennes klädsel blivit riktigt dämpad. Det kunde man se prov på när hon ifjol dök upp som flygvärdinnan Nancy i actionthrillern ”Non Stop”. Där stod hon iklädd stram uniform ombord på ett kapat plan - med Liam Neeson vid sin sida.

Och simsalabim hade prinsessan bytt såväl garderob som image och genre.

Den stolte patriarken

När det gäller männen har mycket i "Downton Abbey" kretsat kring patriarken Robert Crawley som spelats av Hugh Bonneville. I fyrtiotre avsnitt har vi sett honom ställas inför svåra utmaningar. Inte nog med att familjen drabbats av krig, svek och död utan även hans roll som familjens givna överhuvud har ifrågasatts. Allt oftare har han kommit att framstå som en godhjärtad man som är fången i en tid av konventioner och klara föreställningar av vad en man bör vara och göra.

Så när Hugh Bonneville strax innan jul dök upp som familjefadern Mr Brown i den ovanligt lyckade barnfilmen ”Paddington” var det lätt att känna igen honom. Där stod han oklanderligt klädd - en tidlös, stram britt vars goda hjärta hamnat i kläm mellan konventionen och den egna viljan.

”I den här familjen skall vi inte ha några björnar” säger han och slår näven i det mentala bordet. Men varken barnen, hustrun eller publiken tar särskilt illa vid sig. Vi vet ju att han kommer att vika sig för sina familjemedlemmars önskan. För sådan är han... åtminstone när vi senast mötte honom på Downtons ägor.

Vid Benedicts sida

Men vad har då hänt med Allen Leech som i Downton spelar familjen Crawleys irländske chaufför Tom Branson? Mannen som trots sitt politiska engagemang på vänsterkanten förälskar sig i godsets yngsta dotter och motvilligt blir tvungen att klättra på den sociala stegen. Jo, han dyker upp i rollen som matematisk begåvning i den flerfalt Oscarsnominerade "The Imitation Game". Tillsammans med Benedict Cumberbatch försöker han lösa gåtan med den sk Enigma-maskin som tyskarna under andra världskriget använde för att kryptera sina meddelanden.

Precis som i fallet Bonneville har man inga problem med att känna igen Leech. Han har visserligen dämpat den irländska accenten något, men han spelar än en gång en gestalt med klara politiska åsikter och han är klädd ungefär som i "Downton Abbey". Även "The Imitation Game" råkar nämligen utspela sig i de propra kostymernas och yllevästarnas förlorade tidevarv.

Och kanske är det tidsperspektivet och kläderna som gör att det tar så länge att identifierar Dan Stevens när han dyker upp bredvid Benedict Cumberbatch i "The Fifth Estate" - filmen om wikileaks-grundaren Julian Assange. Vem Dan Stevens är? Det är mannen som i tjugotre avsnitt spelade den sympatiske advokaten Matthew som fick kämpa i ungefär lika många avsnitt för att vinna Marys hjärta.

Men när Stevens stiger in på scenen som skjutjärnsjournalist i "The Fifth Estate" blir man förvirrad. Inte bara för att Cumberbatch dyker upp överallt utan för att få saker är så irriterande som att sitta och känna att man vet att man sett skådespelaren någonstans tidigare- men var?

Evigt coola Maggie Smith

Större delen av de Downton-stjärnor som nu är bio-aktuella är skådespelare för vilka tv-serien varit en språngbräda. Men så har vi de redan etablerade skådespelarna som säkert bidragit till att serien från första början lockade publik. Högst på den tronen sitter naturligtvis Maggie Smith. I rollen som Crawley-familjens egentliga ledare får hon ge uttryck för hela sin arsenal av ironi, humor och värme. En skådespelerska som kan säga allt genom att enbart höja på ögonbrynen. En kvinna som har både karisma och närvaro.

För den yngre generationen är Smith känd som "den där tanten" från Harry Potter-filmerna och för den äldre är hon inom kort, för andra gången, aktuell som envis men företagsam pensionär i "The Second Best Marigold Hotel".

I väntan på nästa Downton-säsong får man hålla till godo med de sarkasmer Maggie Smith och hennes jämnåriga kolleger levererar mot bakgrunden av ett slitet hotell i en indisk storstad. Eller så kan man med fördel värma upp inför säsong sex av Downton Abbey genom att titta på trailern till säsong fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan