Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Toppbetyg för Esbobibliotek i internationell ranking

Från 2015
Uppdaterad 17.03.2015 14:30.
Sellobiblioteket i Esbo.
Bild: Esbo stad

Sellobiblioteket i Esbo har fått det högsta betyget i en internationell ranking för bibliotek i Europa.

Library Ranking Europe, LRE, har hittills delat ut det högsta betyget till två bibliotek, Sello i Esbo och ett danskt bibliotek. Det högsta betyget är Exceptional, eller sex stjärnor.

Vi är bland det bästa så det känns naturligtvis bra. Och det är en helt ny sak för mig att det finns en sådan här ranking.

― Oili Sivula

LRE skickar ut så kallade mystery shoppers, eller hemliga shoppare till biblioteken för att bedöma dem utifrån en rad olika kriterier, bland annat utbud, service, lokalens utformning och tillgänglighet.

- Vi är bland det bästa så det känns naturligtvis bra. Och det är en helt ny sak för mig att det finns en sådan här ranking, så jag var tvungen att fråga vad det handlade om, säger Oili Sivula, distriktschef för bibliotekstjänster.

Sellobiblioteket får bland annat beröm för att de har ett så mångsidigt utbud.

Enligt Sivula är betyget bra i marknadsföringssyften och ger dessutom positiva signaler om bibliotekets verksamhet till beslutsfattarna.

Nordiska bibliotek är förebilder

Rankingen är också tänkt att avändas som ett verktyg för att stimulera utveckling av kvalitet och verksamhet i de europeiska biblioteken, särskilt utanför Norden. Kriterierna som används i rankingen utgår från de nordiska bibliotekens ideologier och traditioner.

- I de nordiska länderna är situationen bra. Men i många andra EU-länder är det inte lika bra, biblioteken är till exempel inte gratis för alla som de är här, säger Sivula.

Hittills har LRE bedömt totalt 23 bibliotek i sju europeiska länder. På Library Ranking Europes webbplats hittar du listan över biblioteken.