Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elisa kräver ordförandebyte i Anvia

Från 2015
Uppdaterad 17.03.2015 18:47.
Anvias styrelseordförande Bengt Beijar.
Bildtext styrelseordförande Bengt Beijar
Bild: Yle/Merja Siirilä

Telejätten Elisa som köpt in sig i Anvia vill byta ut Anvias styrelseordförande Bengt Beijar. I Pohjalainen uppger man från Elisa att man tappat förtroendet för Beijar och att bör avsättas.

Kinnunen förklarar agerandet från Elisa med ekonomin i Anvia. Det ekonomiska läget är inte tillfredställande, säger Kinnunen.

- Själv ser jag inga argument för att ifrågasätta Bengt Beijars position, säger Juha Luukko, ordförande för Anvias förvaltningsråd i ett pressmeddelande.

Försvarat österbottniskt ägande

Bengt Beijar har efter att Elisa började köpa aktier i Anvia offentligt försvarat ett österbottniskt ägande i Anvia. Men det anförs inte som skäl till missnöjet i Elisa.

Elisa omsätter 1 500 miljoner och affärsvinsten var 19,9 procent. Motsvarande siffror för Anvia var 105,8 miljoner och 3,2 procent.

Grundlöst krav

Luukko anser att Elisas krav är grundlöst. Enligt aktiebolagslagen har aktieägarna inte rätt att kräva att en styrelsemedlem avsätts.

- Att en ägare, låt vara en storägare, förlorar förtroendet är ingen laglig grund för att avsätta en styrelsemedlem. Förvaltningsrådet fattar självständigt beslut om styrelsens sammansättning, säger Luukko.

Det är förvaltningsrådet i Anvia som utser styrelse som i sin tur väljer en ordförande bland styrelsemedlemmarna. Elisa har aktivt köpt aktier i Anvia och äger nu drygt en fjärdel av bolaget. Förvaltningsrådet har möte i april och då ska man diskutera kravet från Elisa.