Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dyrgripar till salu - Yle säljer gamla bilar

Från 2015
Uppdaterad 17.03.2015 13:13.
Gammal Chevrolet
Bildtext En Chevrolet från 30-talet.
Bild: YLE/Lucas Dahlström

Yle kommer att ordna en öppen budgivning på flera av bolagets gamla rekvisitabilar. Bland de bilar som säljs finns en över 80 år gammal Chevrolet.

Yle säljer bilarna på grund av utrymmesbrist, och bilarna som säljs används sällan i produktionen. De gamla bilarna kräver också mycket service, då de ofta inte används på flera år.

Gammal Ambulans
Bildtext En Chevrolet Chevy Van Ambulans från 80-talet.
Bild: YLE/Lucas Dahlström

- För oss är det egentligen bättre att vi lånar eller hyr gamla bilar från bilentusiaster då vi behöver använda oss av dem, säger Maija Kalkas, chef på rekvisita-avdelningen på Yle.

Allt som allt säljer Yle tio bilar. Den äldsta bilen som säljs är en Chevrolet från 1930-talet. Bland de gamla bilarna finns också en Mercedes Benz från 1950-talet, en Dodge och en Opel Kadett från 1960-talet.

Yle säljer också en Chevrolet Chevy Van ambulans från 80-talet, en Wartburg, och några Ladan och Lada-Samara modeller. Bilarna visas utanför Radiohuset på lördagen den 21 mars från klockan 10 framåt. Den 23 mars är den sista dagen man kan ge bud på bilarna. Adressen är Nyhetsgatan 5 i Helsingfors.

Wartburg från 80-talet
Bildtext En Wartburg från 80-talet.
Bild: YLE/Lucas Dahlström

- Bilarna har använts i vår produktion, bland annat i serien ”Lomamatka 70-luvulle”, säger Kalkas.

Serien går ut på att några personer åker på resa i 2010-talets Finland med bilar och kläder från 70-talet. I serien användes bland annat de två Lada-bilarna. Serien och bilarna som användes i den kan du se här: Lomamatka 70-luvulle.

Sällsynta och värdefulla

Hur mycket måste man då punga ut för att få hem en av dessa bilar? Då det handlar om en öppen budgivning är det förstås svårt att veta, men bolaget har tagit hjälp av en expert som värderat bilarna.

- Utgångspriset är från ett par hundra euro upp till 10 000 euro. De äldre bilarna är sällsynta och värdefulla, säger Kalkas.

De flesta av bilarna är inte registrerade och skulle inte heller klara besiktningen.

- Vissa av bilarna är så gamla att de bogseras till budgivningsplatsen och får sedan bogseras till sitt nya hem, säger Kalkas.

Pengarna som Yle får för bilarna går till produktionen av nya serier och filmer.

Dodge från 60-talet
Bildtext En Dodge från tidigt 60-tal.
Bild: YLE/Lucas Dahlström