Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kaffekvarns-Mårten saknar sin traktor

Från 2015
Uppdaterad 30.03.2015 12:58.
Nuffield Universal 3
Bildtext Mårten Holms favorittraktor, en Nuffield Universal 3
Bild: Creative Commons CC BY-SA 3.0 Author Radosław Drożdżewski (Zwiadowca21)

Det har sina fördelar att vara bosatt i Helsingfors. Men är man bondpojke från Kronoby så anpassar man sig inte till storstadslivet till hundra procent. Mårten Holm skriver om sin längtan till åkern. Bonde saknar traktor.

En doft som alltid återkommer två gånger i året är doften av nyplöjd åker. Hade själv möjligheten redan som liten gosse att köra traktor och hjälpa till på jordbruket hemma. Det var tänkt att jag skulle bli bonde. Studerade bland annat två år i Lannäslunds lantbruksskola i Jakobstad, men det blev inte så. Att plöja tyckte jag mest om. Och voj, voj vad jag saknar Nuffield Universal 3 från början av 60-talet. Dessutom är den fyra hästkrafter starkare än min barndomsvän Lasses David Brown. Som tur har min lillebror bevarat vår kära Nuffield. Så det finns möjlighet att krafsa den under stänkskärmen och krama den då och då.

Kullervo för den ryska marknaden

På 1920-talet började man tillverka traktorer i Finland av märket Kullervo. Den var ämnad för den ryska marknaden. Tillverkningen var så kostsam så den upphörde redan efter några år. Före det importerades så kallade motordragare från USA av märket Allwork. De första motordragarna tillverkades redan på 1800-talet.

I Sverige tillverkade Munktells sin första råoljemotor redan 1905. Företaget var duktiga på ångmaskiner och kunde utveckla en förbränningsmotor med ett lokomotivchassi som sedan blev en traktor. Året var 1913. Munktells modell 30-40 var inte någon liten skapelse. Den vägde åtta ton. Hjulen hade en diametar på 2,1 m. Den lär ha klarat av att plöja ungefär en halv hektar per timme.

Nuffield Universal 3 närmast hjärtat

Gamle Munktells i all ära men för mig står nog Nuffield Universal 3 närmast hjärtat. Fina barndomsminnen som kanske inte går att överföra i praktiken till huvudstaden. Skulle också gärna ha en ko på balkongen. Den önskan får bli till en annan gång.

Jag är glad

I mitten av 40-talet gjorde man en inspelning av låten Jag är glad, som framförs av Fritz Westerberg och pianisten Stig Lundqvist. 78-varvsinspelningen var en privat beställning av traktorföretaget Bolinder-Munktell och gjordes i reklamsyfte. Textförfattaren är desvärre okänd.

Kaffekvarnen: med Mårten mellan melodierna

Programmet är inte längre tillgängligt

Kaffekvarnen - med bland andra traktorlåten Jag är glad - lördag 28.3 kl.14.06 och i repris onsdag 1.4 kl.10.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan