Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Felsorterad metall ett problem också i Östnyland

Uppdaterad 23.03.2015 10:50.
Klimpar av smält aluminium i en burk, samt burklock, ljuskoppar och aluminiumfolie i en burk
Bildtext Burken till vänster är det aluminium som har plockats bort efter förbränning av avfallet. (arkivbild)

Också i Östnyland ställer felsorterade yoghurtburkslock till med förtret. En hel del aluminium och annan metall följer med blandavfallet från hushållen i regionen.

Metallen blir ett litet problem vid förbränningsanläggningarna i Kotka och Vanda dit Östra Nylands Avfallsservice skickar soporna för att brännas.

– Metallerna brinner inte och åker rakt genom förbränningskärlet. De ger ingen värme och måste i slutändan plockas bort från askan och föras vidare för behandling, säger servicechef Tuija Klaus.

Onödig extra kostnad

Speciellt aluminium är ett problem, eftersom det rinner ner i kärlets konstruktioner då det har smultit.

Klaus säger att felsorterad metall för med sig en onödig extra kostnad som syns som någon procent i behandlingsavgifterna. Det här beror bland annat på att förbränningskärlet måste putsas och att avfallet kräver mer behandling i efterskott.

– Några exakta siffror har jag ändå inte, eftersom kostnaderna för det hör till förbränningsanläggningarna.

Sopbilschaufförerna gör en grov sortering

Hur noga sorterar då Östra Nylands Avfallsservice soporna?

– Huvudsakligen åker avfallet med sopbilen från hushållen direkt till Kotka eller Vanda. Chaufförerna gör en grov sortering innan de åker i väg och tar bort stora metallstycken eller annat farligt avfall. Men mindre föremål åker oftast med till anläggningarna.

Klaus säger att man redan hemma borde fundera på om de saker man lägger i blandavfallet brinner. Om svaret är nej borde man sortera annorlunda.

– Det kan kännas lite knasigt att sätta små yoghurtburkslock i metallavfallet, som man sedan för till ekopunkterna eller småavfallsstationerna. Men då man har många sådana där små lock blir det en rejäl hög till sist.

Läs också:
Yoghurtburkens lock är inte brännbart avfall